Maia Sandu: Moldova va fi PREGĂTITĂ să se alăture Uniunii Europene în 2030
Preşedintele Moldovei Maia Sandu subliniat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Olaf Scholz, că Germania, alături de Franţa şi România, este cofondatoarea platformei de sprijin pentru Moldova. Este prima vizită bilaterală a unui cancelar german peste Prut din ultimii 12 ani. Această platformă se va întruni în 17 septembrie. De asemenea, Maia Sandu crede că Moldova va fi pregătită pentru aderarea la UE până în 203o.
Lumea s-a schimbat și Moldova o dată cu ea, a subiniat Maia Sandu. Pentru Moldova există un singur drum, Uniunea Europeană, în care țara de peste Prut va fi pregătită să se integreze până în 2030.
Rezistența Ucrainei și sprijinul Germaniei sunt esențiale pentru securitatea regiunii, a reiterat președintele Moldovei.
„În aceşti 12 ani, lumea în care trăim s-a schimbat profund, s-a schimbat şi Republica Moldova. În pofida tuturor provocărilor din ultimii ani, Moldova a demonstrat că este o ţară care respinge tendinţele autoritare şi îşi apără democraţia. O ţară care vrea să le ofere cetăţenilor săi mai multe oportunităţi pentru dezvoltare şi o viaţă îndestulată. În aceste vremuri dificile, apreciem sprijinul consistent al Germaniei pentru Ucraina. Susţinând Ucraina, susţineţi Republica Moldova. Ţara noastră este în siguranţă astăzi datorită rezistenţei eroice a Ucrainei. În acelaşi timp, sprijinirea Moldovei întăreşte Ucraina, dar şi securitatea întregii regiuni”, a afirmat Mai Sandu, potrivit Moldpres.
Cu misiunea esenţială a de a pune ţara la adăpost am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, iar la o distanţă de doi ani am reuşit să lansăm oficial negocierile de aderare la UE, a adăugat Sandu.
Ea a mai spus că Moldova a întârziat prea mult timp să se alăture familiei europene, însă acum face paşi fermi în procesul de aderare fiind sprijinită de partenerii europeni, între care şi Germania.
Kiev nu a consultat Berlinul când „a invadat” Rusia
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Ucraina nu a consultat Berlinul cu privire la incursiunea sa surpriză din Rusia, declanşată la 6 august, şi a spus că se aşteaptă ca această operaţiune militară să fie limitată în timp şi ca teritoriu, relatează Reuters.