Prima pagină » Știri externe » Maica Tereza a fost declarată sfântă. Mesajul Papei Francisc: „Să fie venerată de întreaga Biserică”

Maica Tereza a fost declarată sfântă. Mesajul Papei Francisc: „Să fie venerată de întreaga Biserică”

Maica Tereza a fost declarată sfântă. Mesajul Papei Francisc: „Să fie venerată de întreaga Biserică
Maica Tereza din Calcutta, laureată a premiului Nobel pentru pace pe 1979, care și-a dedicat întreaga viață ajutorării săracilor, bolnavilor și orfanilor, este canonizată duminică la Vatican. La ceremonia care va avea loc în Piața Sfâtul Petru pentru a marca acest eveniment istoric sunt așteptați să participe 100.000 de oameni din toate colțurile lumii, 12 șefi de stat, dar și Papa Francisc. Suveranul Pontif a transmis că își dorește ca Maica Tereza din Calcutta să fie acum venerată de întreaga Biserică și a declarat-o sfântă.

Odată declarată sfânt, aceasta va fi cunoscută ca Sfânta Maică Teresa din Calcutta. Ceremonia de canonizare va avea loc în jurul orei 11:00, potrivit indianexpress.com.

O delegație centrală de 12 membri condusă de ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, și două delegații la nivel de guvern de stat din Delhi și Bengalul de Vest, conduse de Arvind Kejriwal și Mamata Banerjee, sunt în Vatican pentru a participa la ceremonie.

„După deliberari și rugăciuni, și după ce am căutat sfatul mai multor frați episcopi, o declarăm și definim pe Binecuvântata Tereza din Calcutta sfântă și o alăturam sfinților, hotărând să fie venerată ca atare de întreaga Biserică”, a spus Papa Francisc.

Maica Tereza, numită și eroina săracilor din Calcutta, a murit la vârsta de 87 de ani, pe 5 septembrie 1997, și a fost beatificată în 2003, de fostul papă Ioan Paul al II-lea. Aceasta era etapă care trebuia trecută pentru ca sanctificarea să fie posibilă și presupunea înfăptuirea unui miracol: Maicii Tereza i-a fost, astfel, atribuită o intervenție speciale în fața lui Dumnezeu în urma căreia un bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală s-a vindecat în mod inexplicabil.

Membrii familiei acelui bărbat s-au rugat în fața Maicii Tereza, iar el a învins boala, spre surprinderea medicilor, care nu au putut să explice acea vindecare miraculoasă.

Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriță catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Acolo a predat la un liceu condus de călugărițe, unde studiau fete din familii sărace.

Un aspect care a consacrat-o pe Maica Tereza este și faptul că din 1948 aceasta nu a mai purtat straiele de călugăriță, ci un sari alb cu bordură albastră, pe care îl poartă săracii din Bengal. Atunci a deschis prima școală de la periferia săracă din Calcutta și a înființat ordinul „Misionarele Caritatii”, care conducea sute de cămine pentru săraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor. Maica Tereza s-a dedicat victimelor războaielor și foametei, lucruri care în 1979 i-au adus Premiul Nobel pentru Pace. În timpul bombardamentelor din Liban din 1982, aceasta a salvat 100 de copii defavorizați care fuseseră abandonați într-un orfelinat din Beirut.

Mai târziu, în 1986, Maica Tereza a avut o întâlnire cu Papa Ioana Paul al Doilea, iar imaginile în care Suvernaul Pontif o săruta pe frunte au devenit celebre. Maica Tereza a avut o legătură strânsă și cu prințesa Diana, pe care a și întâlnit-o în 1997, atunci când a mers în SUA.

Aceasta este înmormântată în sediul congregației pe care a înființat-o în 1950, Misionarii Carității, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioși. Ordinul Misionarii Carității s-a extins mai întâi în toată India și, apoi, în alte țări.

După o viață întreagă consacrată alinării suferințelor nevoiașilor, bolnavilor și muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.

 

Citește și