Prima pagină » Știri externe » Malala, adolescenta pakistaneză rănită de talibani, afirmă la ONU că nimeni nu o va reduce la tăcere

Malala, adolescenta pakistaneză rănită de talibani, afirmă la ONU că nimeni nu o va reduce la tăcere

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză rănită de talibani, a lansat vineri la ONU un apel la "educație pentru toți copiii", afirmând că nu va fi redusă la tăcere de către talibani, citată de AFP.

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză rănită de talibani, a lansat vineri la ONU un apel la „educație pentru toți copiii”, afirmând că nu va fi redusă la tăcere de către talibani, citată de AFP.

Talibanii „credeau că un glonț ar putea să ne facă să tăcem, dar ei au eșuat”, a declarat adolescenta pakistaneză, care a supraviețuit în urma unui atentat din octombrie 2012. „Și din tăcere au apărut mii de voci”.

„Astăzi nu este ziua Malala, aceasta este ziua tuturor femeilor, băieților și fetelor care și-au ridicat glasurile pentru a-și apăra drepturile”, a afirmat adolescenta care și-a sărbătorit cea de-a 16-a aniversare. „Eu nu sunt aici pentru a vorbi despre răzbunarea mea personală contra talibanilor (..), eu sunt aici pentru a apăra drepul la educație pentru toți copiii”.

Malala avea capul acoperit de o basma roz și a fost îndelung aplaudată de către numeroși oficiali de rang înalt, printre care și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, fostul premier britanic Gordon Brown, trimisul special pentru educație ONU, și mai multe sute de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani, din 85 de state.

Gordon Brown a spus că Malala este „cea mai curajoasă tânără din lume” și i-a dorit acesteia un „La mulți ani!”, în timp ce Ban Ki-moon a salutat-o pe „Malala, eroina noastră, campioana noastră”, felicitând-o pentru „lansarea unui mesaj de încurajare plin de demnitate”. „Teroriștii au cea mai mare frică, deoarece tinerii ar putea fi educați”, a afirmat secretarul general al ONU.

Ban Ki-moon a subliniat că peste 57 de milioane de copii nu au posibilitatea de a merge la școala primară. „Majoritatea lor sunt fete, iar jumătate dintre ei lor locuiesc în zonele rurale”, a adăugat Secretarul General al ONU. Amintind despre atacurile recente asupra școlilor din Pakistan și din Nigeria, Ban Ki-moon a afirmat că „școlile ar trebui să constituie niște refugii pentru toți copiii, băieți și fete”.

Acesta a fost primul discurs în public al tinerei pakistaneze, după ce ea a părăsit spitalul din Birmingham (centrul Marii Britanii) în februarie, unde a fost cu succes operată la cap.

Malala a devenit un simbol al rezistenței față de talibani, iar candidatura ei a fost propusă spre acordarea Premiului Nobel pentru Pace.

Tânăra a fost rănită la cap de un glonț pe 9 octobrie 2012, în Valea Swat, într-un atac al talibanilor asupra autobuzului școlar în care ea se afla. Talibanii doreau s-o pedepsească astfel pentru angajamentul ei de a promova drepturile tinerelor la educație în școală.

Malala i-a adresat lui Ban Ki-moon un apel, difuzat prin internet, cerând celor 193 state membre ale ONU să „finanțeze școlile și învățătorii”. Tânără vrea în acest mod să le asigure tuturor, fetelor și băieților, o educație primară, începând din 2015.

Autor

Citește și