„O tânără și un bărbat mai în vârstă, o pakistaneză și un indian, o musulmană și un hindus, amândoi sunt un simbol a ceea ce lumea are nevoie: mai multă unitate, fraternitate între națiuni”, a declarat președintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland.
Malala Yousafzai a fost recompensată pentru lupta pentru drepturile copiilor, în special ale fetelor, la educație, iar Kailash Satyarthi, pentru lupta împotriva folosirii copiilor ca lucrători în uzine și ateliere, unde sunt reduși la statutul de sclavi. Ambii au participat la ceremonie îmbrăcați în haine tradiționale.
„Cunoașterea duce la democrație și la libertate”, a declarat Jagland.
Potrivit ONU, aproape 58 de milioane de copii de vârstă primară nu merg la școală, în timp ce Organizația Mondială a Muncii estimează la 168 de milioane numărul copiilor forțați să lucreze în întreaga lume.
‘Voi continua această luptă până când voi vedea toții copiii în școli’, a declarat Malala Yousafzai, care la numai 17 ani a devenit cea mai tânără laureată din istorie a Premiului Nobel. Ea împarte premiul cu Satyarthi, în vârstă de 60 ani, care și-a dedicat 35 de ani din viață luptei împotriva folosirii copiilor ca lucrători în uzine și ateliere, unde sunt reduși la statutul de sclavi.
Pakistaneza Malala Yousafzai a dedicat Premiul Nobel pentru Pace ‘copiilor uitați care doresc să aibă dreptul la educație’, notează DPA.
‘(Premiul) este pentru acei copii speriați care doresc pacea. Este pentru acei copii care nu sunt auziți și care doresc schimbarea’, a mai spus ea.
Vorbind despre amenințările cu care s-a confruntat în lupta sa pentru dreptul la educație, Malala a afirmat că avut două opțiuni: ‘Prima a fost să păstrez tăcerea și să aștept să fiu ucisă. A doua a fost să vorbesc și să fiu ucisă. Am ales a doua variată. Am decis să vorbesc’, a mai spus laureata Premiului Nobel pentru Pace în vârstă de doar 17 ani.