Prima pagină » Știri externe » Mali declară încheiată epidemia de Ebola, în timp ce Guineea își redeschide școlile

Mali declară încheiată epidemia de Ebola, în timp ce Guineea își redeschide școlile

Mali declară încheiată epidemia de Ebola, în timp ce Guineea își redeschide școlile
Mali a anunțat duminică încheierea oficială a epidemiei de Ebola, care a înregistrat regrese și în cele trei țări cele mai afectate, între care Guineea, care se pregătește să își deschidă școlile luni, amenințând însă cu arestarea celor care refuză să respecte măsurile de luptă împotriva virusului.

Încheierea epidemiei în Mali a fost anunțată în declarații separate, duminică seara, la Bamako de ministrul Sănătății, Ousmane Kone, și șeful Misiunii ONU de luptă împotriva Ebola (UNMEER) în această țară, doctorul Ibrahim Soce Fall, relatează AFP.

„Din 6 decembrie 2014, dată la care ultimul bolnav” de Ebola tratat la Bamako „a fost testat negativ, niciun alt caz confirmat” nu a mai fost înregistrat în Mali, încheindu-se astfel „42 de zile de supraveghere fără cazuri confirmate”, ceea ce permite declararea sfârșitului epidemiei, a afimat Kone.

„Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în materie, propagarea” virusului Ebola într-o țară „poate fi declarată încheiată atunci când trec 42 de zile fără niciun nou caz înregistrat”, se poate considera că Mali a „ieșit din acest episod al epidemiei”, a declarat doctorul Fall.

Guineea, de unde a pornit epidemia actuală în decembrie 2013, rămâne una dintre țările cele mai afectate de Ebola, cu Sierra Leone și Liberia.

Aceste trei țări vecine reprezintă 99 la sută dintre cei 8.500 de morți din cauza virusului, potrivit OMS, care afirmă că numărul de cazuri noi este în scădere netă din august în Sierra Leone și Guineea și din iunie în Liberia.

Acest lucru le permite elevilor și studenților să se întoarcă la cursuri, luni, în Guineea, după aproape patru luni. În Liberia, școlile, închise de la sfârșitul lui iulie, se vor redeschide la 2 februarie.

Cu două zile înainte de redeschiderea școlilor, președintele Guineei Alpha Conde a amenințat sâmbătă cu arestarea tuturor celor care rămân recalcitranți în lupta împotriva Ebola, în pofida campaniilor de sensibilizare și prevenție.

Unele comunități neagă existența virusului, în timp ce altele resping măsurile sanitare draconice care le afectează credințele și obiceiurile, potrivit actorilor de pe teren.

Guineea a înregistrat mai multe reacții ostile, dintre care unele soldate cu morți, în lupta împotriva Ebola.

Primul caz de Ebola din Mali, anunțat la 23 octombrie, a venit din Guineea, o fetiță în vârstă de doi ani care a murit la 24 octombrie fără să contamineze pe cineva.

Virusul a fost apoi reintrodus în țară de un alt pacient venit din Guineea, un imam în vârstă de 70 de ani, care a contaminat direct sau indirect șapte persoane, dintre care cinci au murit.

Mali este a treia țară din Africa de Vest care a ieșit din epidemie, după Senagal la 17 octombrie (un singur vaz vindecat) și Nigeria la 20 octombrie (20 de cazuri dintre care opt mortale).

În Africa Centrală, Republica Democratică Congo a cunoscut o ascensiune distinctă a Ebola, care s-a încheiat la 15 noiembrie (49 de morți).

Citește și