Total neispirat, John Malkovich a pus în scenă premiera piesei „Armele și omul”, a lui George Bernard Shaw, tocmai la Sofia. O comedie anti-război, ficțiune, a declanșat haos și busculade în fața Teatrului Național al Bulgariei. Ca rezultat, premiera a fost jucată la Teatrul Național din Sofia într-o sală aproape goală, după ce naționaliștii au protestat iritați de felul în care sunt portretizati bulgarii în opera genialului dramatug irlandez și i-au împiedicat pe oameni să intre în clădire, relatează Reuters și Radio Europa Liberă.
Cu o oră înainte de a începe piesa Armele și Omul, scrisă de George Bernard Shaw, joi seară, protestatarii au început să se adune în fața teatrului, a informat Nova TV. Ei țineau un banner mare pe care scria „Fără piese antibulgare la Teatrul Național”.
John Malkovich a răspuns că autorul piesei, George Bernard Shaw (dramaturg irlandez, care a trăit între 1856 și 1950) ,,nu știa prea multe despre Bulgaria și bulgari, nici fapte specifice despre război” și că „nu a spus niciodată că aceasta este o poveste adevărată”. „Este o reacție destul de ciudată”, a spus Malkovich după piesă. „Din ce în ce mai mulți oameni iubesc să cenzureze lucruri cu care nu sunt de acord”.
Protestatarii au aruncat saci de gunoi, au scuipat și l-au atacat fizic pe Theodore Ushev, animator, regizor și scenarist bulgar nominalizat la Oscar, în timp ce acesta încerca să intre în teatru, a raportat Nova TV.
Unii protestatari au încercat să pătrundă cu forța în clădire, dar au fost împinși înapoi de securitate, a declarat presa bulgară. Pentru a evita alte ciocniri, conducerea teatrului a permis doar câtorva jurnaliști să intre în teatru pentru a urmări spectacolul.
Europa Liberă a scris că protestatarii au cerut ca piesa să fie interzisă, iar regizorul John Malkovich să fie expulzat din Bulgaria.
Tototdată, spectatorii s-au plâns că au fost atacați fizic de protestatari, iar poliția nu i-a protejat.
Piesa este o comedie care prezintă o poveste de dragoste în timpul unui conflict dintre Bulgaria și Serbia. Criticii din Bulgaria spun că Shaw îi prezintă pe soldații bulgari ca fiind lași și nedemni, iar pe bulgari ca pe oameni care fac baie o dată în viață și nu citesc, a raportat Nova TV.
Protestatarii consideră că textul lui Bernard Shaw, care spune povestea bătăliei sârbo-bulgare de la Slivnița (1885), subminează demnitatea Bulgariei, subliniază Europa Liberă.
Degeaba a ieșit directorul teatrului, Vasil Vassilev, să vorbească cu demonstranții. Unii dintre aceștia au început să-l împingă și să-l atace fizic, motiv pentru care polițiștii l-au dus din nou în teatru.
Europa Liberă scrie că protestul vine după săptămâni de tensiuni apărute pe marginea piesei puse în scenă de actorul american John Malkovich. Uniunea Scriitorilor Bulgari și mai multe organizații naționaliste au transmis că piesa prezintă poporul bulgar ca fiind „barbar, analfabet, simplu și nespălat”, ridiculizează reușitele armatei bulgare și contrazice „valorile naționale și creștine”.