Prima pagină » Știri externe » Mama unei victime germane a cursei MH17 depune plângere la CEDO și cere 800.000 de euro

Mama unei victime germane a cursei MH17 depune plângere la CEDO și cere 800.000 de euro

Mama unei victime germane a cursei MH17 depune plângere la CEDO și cere 800.000 de euro
Mama unei victime germane a avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, prăbușit în iulie, a atacat Ucraina la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reproșând Kievului că nu a închis spațiul aerian pentru zborurile civile deși zona era în război, scrie cotidianul Bild, citat de AFP.

Reclamanta a depus cererea împotriva statului ucrainean săptămâna trecută, precizează cotidianul german în ediția sa de duminică.

Potrivit Bild, femeia cere despăgubiri în valoare de 800.000 de euro pentru omucidere prin imprudență.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 între Amsterdam și Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă la 17 iulie, în estul Ucrainei, deasupra teritoriului controlat de rebelii proruși. Toate cele 298 de persoane de la bord, majoritatea olandezi, au murit în urma prăbușirii.

Kievul și occidentalii au acuzat Rusia că le-a furnizat rebelilor racheta care ar fi doborât aparatul de zbor, ceea ce Moscova și separatiștii dezmint, acuzând la rândul lor forțele ucrainene.

 

 

În plângerea sa, mama victimei germane reproșează statului ucrainean că nu și-a închis spațiul aerian pentru zborurile civile, în pofida luptelor care se înregistrau în estul țării, precizează ziarul.

Conform reclamantei, Ucraina nu și-a închis spațiul aerian pentru că nu voia să renunțe la veniturile obținute din dreptul de survolare a teritoriului său, adaugă Bild. La vremea respectivă, cele aproximativ 700 de curse aeriene care survolau teritoriul său îi aduceau Ucrainei milioane de dolari pe lună, continuă cotidianul.

Reclamanta este consiliată de avocatul și profesorul german de drept în domeniul aviației Elmar Giemulla. La sfârșitul lui septembrie, el își anunțase intenția de a depune plângere în fața instanței europene, precizând că reprezintă trei familii germane.

„Lăsând spațiul aerian deschis pentru zborurile civile din alte țări, statul trebuie să le asigure securitatea. Dacă acest lucru este temporar imposibil, trebuie să-și închidă spațiul aerian”, afirma atunci avocatul.

Autor

Citește și