Manifestanții, conduși de mișcări studențești, paralizează sau perturbă o parte a orașului Hong Kong de peste două săptămâni, reclamând candidaturi și vot libere în viitorul scrutin pentru alegerea șefului Guvernului fostei colonii britanice, programat în 2017.
Beijingul acceptă principiul „o voce, un vot”, dar dorește să mențină controlul asupra candidaturilor. Decizia a fost luată în august de către Comitetul Permanent (CP) al Adunării Naționale Popolare (ANP- Parlamentul chinez).
Într-un interviu difuzat duminică de postul TVB, Leung Chun-ying apreciază că manifestanții au „pierdut controlul” asupra mișcării lor și i-a avertizat să nu-și facă speranțe deșarte.
„În cazul în care condiția pentru obținerea sufragiului universal în 2017 este să se șteargă pe picioare pe Legea fundamentală (Constituție) și decizia adoptată de către CP al ANP, știm cu toții că n-au aproape nicio șansă” de reușită, a spus el.
Guvernul orașului-stat Hong Kong a anulat joi o întâlnire cu studenții, după ce manifestanții au amenințat, cu câteva ore mai înainte, cu intensificarea ocupării sectoarelor-cheie ale orașului, în cazul în care nu vor obține concesii.
Liderii studenților au îndemnat autoritățile să revină la masa negocierilor, catalogând răspunsul Guvernului drept o „glumă internațională”. Însă dialogul pare compromis de-acum, iar manifestanții au revenit cu miile, începând de vineri seara, în locurile ocupate, în pofida faptului că nu sunt la fel de numeroși ca la începutul acțiunii, pe 28 septembrie.
Leung Chun-ying a lăsat să planeze amenințarea unei intervenții a poliției cu scopul de a-i disloca pe manifestanți, fără să fie prea precis.
„Am prefera să nu degajăm locurile (ocupate), dar, dacă va trebui s-o facem într-o zi, cred că poliția va recurge la judecata sa profesionistă și la antrenamentul în a utiliza forța la un nivel minim”, a spus el.