Manifestație de susținere a lui Edward Snowden la Hong Kong
Sute de persoane au manifestat sâmbătă în Hong Kong pentru ca autoritățile să nu îl extrădeze pe fostul spion american Edward Snowden, ce a dezvăluit recent existența unor programe de supraveghere masivă și la nivel mondial a comunicațiilor telefonice și pe Internet desfășurat de SUA, relatează AFP.
FBI a lansat joi o anchetă cu privire la acest fost consultant al CIA și la puternica agenție americană de spionaj electronic NSA. Snowden a recunoscut din Hong Kong că este la originea scurgerilor de informații despre programele secrete de supraveghere a comunicațiilor de către Washington, înainte de a dispărea în urmă cu câteva zile.
Beijingul a asigurat la rândul său că nu știe nimic despre acest informatician în vârstă de 29 de ani.
„Pentru apărarea libertății de exprimare!”, „Protejați-l pe Snowden!”, „Nu extrădării!”, scandau sute de manifestanți la Hong Kong, între care avocați pentru drepturile omului și un număr mare de expatriați, au constatat jurnaliștii AFP.
Un bărbat purta o pancartă cu fotografia președintelui american Barack Obama având pe urechi niște căști voluminoase. Un alt afiș proclama: „Trădarea lui Snowden înseamnă trădarea libertății!”.
Autoritățile din Hong Kong, care beneficiază de o anumită autonomie sub tutela Chinei, au semnat de multă vreme un acord de extrădare cu Statele Unite. Dar Beijingul are dreptul să se opună prin veto oricărei decizii luate de acestea.
Manifestanții au răspuns unui apel lansat de 27 de organizații de apărare a drepturilor omului și libertăților. Organizatorii au predat Consulatului general american din Hong Kong o scrisoare pe care au dat-o publicității: „De mulți ani, Departamentul de Stat american a apărat public cauza libertății utilizatorilor de Internet și a criticat alte guverne pentru atacuri cibernetice, acte de spionaj (electronic) și cenzură”, afirmă această scrisoare.
„Or, noi realizăm, grație dezvăluirilor recente, că administrația americană are propriile activități secrete de supraveghere și pare să ducă propriul său război cibernetic împotriva Hong Kong-ului”, continuă scrisoarea, conchizând: „Este o încălcare a drepturilor omului față de cetățenii din Hong Kong și din lumea întreagă”.