Manipulare la Kiev? Reportaj TIME cu „Bau Bau” și „Margaretă”, liderii „oamenilor în verde” din estul Ucrainei: „S-a inventat un război cu tot tacâmul, ca cel din Cecenia”
Dacă petreci câteva zile prin zonele separatiste din estul Ucrainei, nu ai cum să nu dai de Alexander Mojaev, luptătorul suspectat că este un agent operativ al Moscovei. E greu să îl ratezi, nu doar pentru că fotografii cu el sau care pretind că sunt cu el au fost publicate de guvernul ucrainean. Barba lui l-a transformat într-un fel de mascotă pentru separatiștii locali, relatează trimisul TIME în estul Ucrainei.
Porecla lui Mojaev este Babay, termenul rusesc pentru Bau Bau, ceea ce este exact ce a încercat să facă guvernul de la Kiev din el. Ucrainenii au publicat fotografii cu el, prin care încearcă să demonstreze că Mojaev este un agent al GRU, serviciul militar secret al Moscovei, și le-au trimis diplomaților occidentali și unor jurnaliști. Astfel se susține povestea de la Kiev că forțele speciale rusești, controlate de la Kremlin, au cucerit orașe din regiunea Donbass, inima industrială a estului Ucrainei.
Alexander Mojaev, poreclit Babay (Bau Bau). Sursa: captură de ecran TIME.
Mojaev este luptător cu maniere acceptabile, cu pieptul cât un butoi, și spune că și-ar dori ca lucrurile spuse de Kiev să fie adevărate, la fel ca și colegii săi separatiști din orașele din regiune. Dacă forțele rusești ar fi preluat controlul în estul Ucrainei, așa cum au făcut în Crimeea, străzile din Slaviansk nu ar fi la fel de haotice ca acum. Pe teren, conflictul din acest oraș de 120.000 de locuitori este mult mai periculos și mai dezorganizat decât ocupația rusă din Crimeea, unde a existat un simț al ordinii, parțial și pentru că acolo au acționat trupele profesioniste ale Rusiei, scrie corespondentul Time.
CITEȘTE AICI DESPRE FOTOGRAFIILE DE LA KIEV, CU „OAMENII ÎN VERDE”:
În contrast cu acele trupe rusești, „oamenii în verde” care au preluat controlul în Slaviansk par să fie mai ales veterani de război, naționaliști proruși itineranți și cazaci din țările fostei Uniuni Sovietice. Mojaev se încadrează în acest profil, este cetățean rus, iar luptătorii săi sunt acum înarmați cu puști de asalt, lansatoare de grenade, dar și tancuri și blindate pe care le-au furat de la armata ucraineană.
Mojaev și camarazii săi au preluat controlul în Slaviansk în urmă cu o săptămână, însă în ultimele zile nu există semne că primesc sprijin material din Rusia. Soldații lor nu mai au combustibil și cer jurnaliștilor să le aducă benzină în schimbul interviurilor, spunând că le trebuie pentru a patrula prin oraș.
Liderul lor este Viaceslav Ponomaryov, un producător de săpun care s-a autoproclamat „primarul poporului”, a preluat controlul și a cerut sprijinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Aparent, apelul său a fost ignorat.
„Avem nevoie de arme, înțelegi? Ni se termină toate, în afară de alcool”, i-a declarat el corespondentului TIME. Forțele sale de miliție sunt formate mai ales din voluntari care au venit din Rusia, Belarus, Kazahstan și din alte părți ale fostei Uniuni Sovietice. Însă alegațiile de la Kiev, că insurgenții sunt alimentați cu bani, arme și trupe din Rusia nu se potrivesc deloc cu realitatea din Slaviansk.
Acest lucru este vizibil și în cazul lui Mojaev. În încercarea de a-l lega de GRU și de Rusia, guvernul de la Kiev a oferit două fotografii neclare. Într-una din ele, care ar fi fost făcută în Georgia, în războiul din 2008, un om cu barbă poartă insigna GRU – un liliac negru cu aripile întinse deasupra globului pământesc. A doua fotografie, de anul acesta, din estul Ucrainei, îl arată pe Mojaev îmbrăcat în camuflaj, alături de camarazii săi separatiști. Kievul susține că este vorba despre una și aceeași persoană. Mojaev este flatat de asemănare, însă spune că e un fals.
Luni noapte, Mojaev și oamenii lui tocmai preluaseră controlul asupra sediului SBU (serviciul secret ucrainean) din Kramatorsk, orășel din apropierea Slaviansk. Fără să întâmpine vreo rezistență, Mojaev și oamenii săi patrulau prin Kramatorsk într-o veche dubiță veche, sovietică, pe aripile căreia fusese scris cu grafitti Miliția Poporului din Donbass. În ea se aflau înghesuiți vreo 10 oameni înarmați, în uniforme de camuflaj de toate modelele.
Când jurnalistul i-a arătat fotografia trimisă de Kiev, care îl plasa în Georgia, în timpul războiului din 2008, Mojaev a zâmbit: „Nu am fost niciodată în Georgia, nici măcar în vacanță”. Oamenii săi s-au adunat în jurul lui, râzând de fotografii și bătându-l pe spate pe Mojaev, în timp ce acesta afla că a devenit faimos, ba chiar un celebru agent GRU al Rusiei. „Tipul ăsta seamănă mai mult cu Osama bin Laden, nu cu Babay al nostru”, râdea un luptător.
Fotografie publicată de guvernul Ucrainei și trimisă OSCE și Departamentului de Stat al SUA, cu presupuși agenți GRU prezenți în estul Ucrainei.
Mojaev, 36 de ani, se potrivește cu profilul multor luptători separatișri din zona Slaviansk, o zonă cu un diametru de cam 100 de kilometri, pe care toate autoritățile statului ucrainean au abandonat-o, de la poliție la fisc, lăsând-o în mâinile separatiștilor. Conform pașaportului său, Mojaev s-a născut în orașul Belorecensk, din regiunea Krasnodar, sudul Rusiei, o zonă tradițională a cazacilor, din etnia războinică a cărora se trage și Mojaev.
Mojaev spune că a făcut armata normală în Rusia, pe care a terminat-o la mijlocul anilor ”90, cu gradul de sergent major. Spune că a venit în Ucraina, în luna martie, din cauza naționalismului rusesc, dar și a spiritului său de aventură. Dar mai ales pentru că fuge de legea rusească. Pe vremea când revoluția ucraineană răsturna vechiul regim de la Kiev, Mojaev era acuzat de o infracțiune violentă în Krasnodar – el spune că ar fi amenințat să ucidă pe cineva cu un cuțit. Nu a reușit să strângă banii de șpagă pentru autorități, așa că Mojaev a fost pus pe lista de persoane căutate în Rusia și a fost nevoit să fugă, conform spuselor sale, care nu au putut fi verificate de TIME.
Fuga sa ar fi avut loc pe 7 martie, chiar în toiul invaziei rusești din Crimeea. Așa că a ales Crimeea ca destinație. La vremea aceea, mii de cazaci plătiți de Rusia au sosit în Crimeea, pentru a ajuta trupele rusești la invazie. Mojaev spune că toată luna martie a stat acolo cu oamenii săi din batalionul O Sută de Lupi, ajutând la asaltul unei baze militare ucrainene din Bakcisaray și păzind un turn de televiziune locală. La sfârșitul lunii martie, după ce Rusia a anexat Crimeea, „stăteam pe acolo și ne întrebam ce să facem acum”, spune el.
„Așa că ne-am decis să mergem să mai cucerim niște pământuri rusești”, spune Mojaev. A ajuns până la urmă în Slaviansk, unde Ponomaryov a fost bucuros să îl primească în miliția lui separatistă, care numără cam 2.500 de oameni, cifră neverificată oficial. Mare parte din această miliție este formată din civili neafiliați vreunei grupări militare. Luptătorii bine înarmați, ca Mojaev, sunt doar câteva sute, cei mai mulți fiind cazaci. Cunoscuți drept „oamenii în verde”, din cauza uniformelor de camuflaj pe care le poartă, ei nu sunt la fel de bine instruiți și echipați precum trupele rusești care au ocupat Crimeea luna trecută. Dacă există o prezență militară rusească în Slaviansk, ea a rămas până acum ascunsă ochilor publicului.
Alexander Mojaev și un bărbat care seamănă cu el, purtând insigna GRU. Fotografia a fost trimisă de Kiev cancelariilor occidentale, pentru a dovedi implicarea Rusiei în estul Ucrainei.
Încă de la început, liderul miliției lui Ponomaryov a fost un bărbat nervos, poreclit Romașka, adică termenul rusesc pentru floarea Margaretă. Romașka spune că a servit într-o unitate militară rusească din Cecenia, obținând gradul de căpitan. Cu ani în urmă, spune el, s-a însurat cu o ucraineancă, a obținut cetățenia și s-a mutat în estul Ucrainei.
În aceste zile, Romașka se plimbă prin Slaviansk într-o mașină de poliție fără numere de înmatriculare, pe capota căreia a pus un steag separatist. Întrebat despre legăturile sale cu serviciul secret rusesc, Romașka râde: „Păi, hai să lăsăm asta să se înțeleagă printre rânduri”. Totuși, alegațiile de la Kiev îl lasă perplex. „Amicii mei se uită la televizor și mă sună să îmi spună că are loc un fel de conflict militar, cu tancuri, cu împușcături, cu tot tacâmul, ca în Cecenia. În realitate, nu e așa. Ei au inventat un război”, spune Romașka.
În ultimele zile, Kievul și-a intensificat eforturile de a dovedi că forțele speciale rusești operează în estul Ucrainei. Dovezile sale se bazează pe o serie de fotografii, inclusiv una cu Mojaev, pe care ucrainenii le-au trimis Departamentului de Stat al SUA și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Nu este clar în ce măsură aceste fotografii au influențat deciziile Vestului față de criza din Ucraina, însă Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a spus că SUA și aliații săi „nu au nicio umbră de îndoială despre legătura” dintre ceea ce ea a numit „ruși” și militanții înarmați din estul Ucrainei. Dacă această legătură există, ea nu este la fel de explicită ca în Crimeea.
Fotografia a fost trimisă de Kiev cancelariilor occidentale, pentru a dovedi implicarea Rusiei în estul Ucrainei.
Din acest punct de vedere, Mojaev speră ca de la Moscova să vină ajutor. „Rușii nu îi lasă pe ruși să se prăbușească. Așa că până să vină necazul american în patria mea, eu am venit aici să îl opresc și să iau înapoi niște pământ rusesc, cu această ocazie„, spune Bau Bau Mojaev. El nu se poate întoarce în Rusia, din cauza acuzațiilor la adresa sa, iar nevasta îi va naște un fiu în mai sau iunie – „un cazac pur-sânge”. S-a resemnat însă că va rata această sărbătoare. „Când vom lua Kievul, mă voi întoarce și atunci vom sărbători”, spune Mojaev.