Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie a raportat până acum 437 de infectări cu varianta Omicron a Covid-19

Marea Britanie a raportat până acum 437 de infectări cu varianta Omicron a Covid-19

Marea Britanie a raportat până acum 437 de infectări cu varianta Omicron a Covid-19

Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore încă 101 cazuri confirmate de varianta Omicron, ceea ce ridică numărul total de infecții la 437.

Cele mai recente date zilnice ale Agenției britanice pentru securitatea sanitară (UKHSA) arată că au fost înregistrate 72 de cazuri noi ale acestei variante în Anglia, 28 în Scoția și unul în Țara Galilor.

Este de așteptat ca numărul real să fie mult mai mare, deoarece doar aproximativ 30-35% din testele PCR pentru populația generală sunt procesate în laboratoarele care caută abandonul genei S, o mutație rară prezentă în Omicron.

Secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid, a declarat luni că există acum o transmitere comunitară a Omicron „în mai multe regiuni din Anglia”.

Oamenii de știință așteaptă încă date care să contureze cât de transmisibilă este noua variantă, însă primele semnale indică faptul că cazurile de tulpină Covid se dublează la fiecare trei zile.

Boris Johnson a declarat marți în fața Cabinetului că nu există planuri iminente pentru restricții interne suplimentare pentru a încerca să limiteze răspândirea variantei, însă un purtător de cuvânt al premierului a declarat că guvernul ar putea acționa „relativ rapid” dacă ar fi nevoie să reimpună măsuri precum munca de acasă.

Oameni de știință importanți au prezis că Omicron va deveni dominant în Marea Britanie în următoarea „lună”.

Profesorul Alastair Grant de la Universitatea East Anglia, care a analizat datele confidențiale despre Omicron, a declarat că „va înlocui cu siguranță Delta și că numărul total de cazuri va crește”.

„Este mai eficient în a infecta oamenii printr-un echilibru între imunitatea care scapă și o anumită creștere a (transmisibilității  n.r). Cea mai mare îngrijorare pe termen scurt este presiunea asupra spitalelor, deoarece la începutul lunii ianuarie aceste spitale au deja o perioadă dificilă”, a adăugat el.

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 continuă să se răspândească rapid la nivel mondial, la scurt timp după ce a fost identificată în Africa de Sud.

Cu toate acestea, specialiștii americani susțin că, potrivit datelor preliminare, noua variantă ar putea provoca forme mai ușoare ale bolii în comparație cu tulpina Delta.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Uite (NIAID), spune că, potrivit primelor informații, varianta Omicron nu pare să provoace forme așa severe de boală, dar este nevoie de precauție.

Între timp, compania germană BioNTech a anunțat săptămâna trecută că a început să lucreze la un vaccin adaptat noii variante îngrijorătoare a SARS-CoV-2, Omicron.

Reprezentanții companiei spun că dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura sa standard în ceea ce privește noile variante.

Compania germană BioNTech, care a încheiat o alianță cu compania americană Pfizer așteaptă să primească „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale unor studii referitoare la noua variantă.

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și