Marea Britanie acceptă și fracturarea hidraulică numai să facă rost de gaze! Prima decizie majoră luată de noul premier Lizz Truss
Prima decizie majoră luată de noul premier al Marii Britanii, Lizz Truss, vizează ridicarea moratoriului impus asupra fracturării hidraulice. Această tehnologie extrem de controversată privește extracția gazelor de șist și era suspendată în Regatul Unit din 2019, din cauza riscurilor de producere a cutremurelor.
Tehnologia fracturării hidraulice presupune, pe scurt, fărâmițarea pământului la mari adâncimi (fracturarea prin forță hidraulică), ceea ce poate duce la mişcări seismice ale plăcilor tectonice.
Când securitatea energetică bate siguranța națiunii
Justificarea noului Executiv instalat la Londra este legată de criza energetică abătută asupra întregii omeniri după ce Rusia a sistat livrarea de gaze către Europa. Chiar dacă Marea Britanie a susținut mereu că nu este dependentă de gazele rusești, prin acțiunea de acum conservatorii recunosc, indirect, că se aprovizionau de pe piață cumpărând, prin intermediari, gaze rusești.
„Pentru a întări securitatea energetică a Regatului Unit, Guvernul a ridicat astăzi moratoriul asupra producţiei de gaze de şist în Anglia”, se arată într-un comunicat al Executivului condus de Liz Truss.
Guvernul noului premier a precizat că viitoarele cereri de autorizaţii de foraj vor fi examinate în lumina „necesităţilor naţionale şi mondiale de gaz” şi doar în cazurile în care „există un sprijin local”.
Fracturarea hidraulică – riscuri, temeri, puține garanții
Apărătorii mediului atenţionează că fracturarea hidraulică, cunoscută şi ca fracking, provoacă mişcări telurice, pe lângă riscurile de poluare, fără a contribui prea mult la suplimentarea aprovizionării cu energie.
Un raport ştiinţific asupra extragerii gazului de şist, comandat mai devreme în acest an şi publicat joi, 22 septembrie, de presa londoneză, arată că însuși guvernul Marii Britanii recunoaște că „în prezent, avem o înţelegere limitată a geologiei britanice şi a resurselor de şist terestre”.
„Până în momentul de faţă, în Marea Britanie au fost executate doar trei puţuri de testare pentru fracturarea hidraulică, iar ridicarea moratoriului va permite culegerea de date suplimentare, o mai bună înţelegere a resurselor de gaze de şist din ţară şi a modului în care îl putem extrage în condiţii de securitate”.
Utilajele, trimise în Marea Nordului
Încă de la începutul lui septembrie, imediat după ce şi-a preluat postul, Liz Truss şi-a anunţat intenţia de a ridica interdicţia impusă în ceea ce privește fracturarea hidraulice. Dacă strategia guvernului condus de Boris Johnson deja prevedea relansarea explorărilor de gaze în Marea Nordului (în urma efectelor războiului din Ucraina), noul Executiv a intensificat eforturile în acest sens.
„Securitatea energetică este o prioritate absolută”, insistă ministrul Energiei, Jacob Rees-Mogg, într-o declarație acordată The Guardian, dând asigurări că se doreşte ca „Marea Britanie să devină un exportator net de energie până în 2040”. Tot joi, Marea Britanie a confirmat că vor fi acordate 100 de noi licenţe de explorare şi foraj, procesul de atribuire urmând să fie lansat la începutul lunii viitoare.
„Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să explorăm toate căile disponibile, prin intermediul producţiei solare, eoliene, petroliere şi gaziere” – Jacob Rees-Mogg, ministrul Energiei din Marea Britanie