Marea Britanie acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului și recurge la sancțiuni, iar Kremlinul reacționează: ”Măsurile sunt motivate politic”
Recent, Marea Britanie a impus sancțiuni unui număr de 49 de persoane și instituții care se află în spatele celor mai cunoscute abuzuri la adresa drepturilor omului din ultimii ani. Sancțiunile vizează și persoanele implicate în decesul avocatului rus Serghei Magnitski din 2009.
Secretarul britanic al afacerilor externe a declarat că Marea Britanie a luat măsuri împotriva ”unui grup de dictatori și despoți”, precum și împotriva celor care încearcă acum ”să-și spele imaginea de faptele comise”.
Măsurile anunțate, luni, de ministrul britanic de externe Dominic Raab împotriva acestor persoane și organizații din Rusia, Arabia Saudită, Myanmar și Coreea de Nord – primele după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020 – implică înghețarea activelor și interdicții de călătorie în Marea Britanie.
„Cei care au mâinile pătate cu sânge nu vor fi liberi… să se plimbe în această țară, să cumpere proprietăți pe Kings Road, să își facă cumpărăturile de Crăciun pe Knightsbridge sau să-şi sifoneze banii murdari prin intermediul băncilor britanice”, a transmis Dominic Raab în fața parlamentarilor britanici.
Cetățenii ruși implicați în torturarea și asasinarea avocatului Sergei Magnitsky, care a acoperit activitățile de corupție comise de un grup de oficiali ruși, sunt vizați de aceste sancțiuni.
Aleksandr Bastrîkin, coleg de facultate cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, pe ”lista neagră”
Pe această ”listă neagră” apar numele a 25 de entități ruse.
Acestea sunt acuzate de implicare în moartea avocatului Serghei Magnițki în 2009, 20 de persoane din Arabia Saudită care se fac răspunzătoare de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, doi generali implicați în uciderea sistematică a minorității rohingyas din Myanmar, și două organizații care aplică munca forțată în Coreea de Nord.
Printre cei 25 se află Aleksandr Bastrîkin, coleg de facultate cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin și care ocupă postul de şef al puternicei Comisii de anchetă, organism ce depinde direct de Kremlin, responsabil cu principalele anchete în Rusia.
De partea cealaltă a ”baricadei”, Rusia a amenințat deja că va adopta măsuri similare și că sancțiunile impuse de Marea Britanie sunt ”inutile”.
Sancțiunile reprezintă primele acțiuni de acest gen adoptate de Marea Britanie în afara spațiului UE.
Rusia avertizează Uniunea Europeană că va reacționa prin ”măsuri similare”
De altfel, și Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni împotriva a șase persoane și trei entități din Rusia și China, acuzându-le de ”atacuri informatice”.
Potrivit digi24.ro, una dintre aceste agresiuni a vizat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Sancţiunile, aplicate pentru prima oară de UE pentru infracţiuni informatice, vizează departamentul pentru tehnologii speciale al serviciului rus de informaţii militare GRU, o companie chineză, o companie nord-coreeană cu legături cu un grup de piraţi informatici, patru cetăţeni ruşi şi doi chinezi.
„Desigur că această acţiune ostilă a UE nu va fi lăsată fără răspuns. În diplomaţie, totul este reciproc”, a transmis ministerul de externe de la Moscova, susținînd că măsurile luate împotriva Rusiei sunt ”motivate politic”.