Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie amenință UE cu blocajul negocierilor pe Brexit. Ce condiție pun britanicii

Marea Britanie amenință UE cu blocajul negocierilor pe Brexit. Ce condiție pun britanicii

Marea Britanie amenință UE cu blocajul negocierilor pe Brexit. Ce condiție pun britanicii
Marea Britanie va bloca negocierile pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu renunță la solicitarea ca regatul să achite o notă de plată de aproximativ 100 de miliarde de euro, a transmis secretarul pentru Brexit, David Davis. Discuțiile cu Regatul Unit vor fi, astfel, aruncate în aer, se va instala haosul și chiar și o înțelegere pentru achitarea unui singur miliard de lire ar însemna „mulți bani", susține Davis într-un interviu acordat Sunday Times. La rândul său, Theresa May este de părere și că „banii plătiți în trecut" ar trebui puși la socoteală în calculul final. Suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite pentru a ieși din blocul comunitar a fost o sursă de dezbateri și controverse încă de la referendum.

Marea Britanie va bloca negocierile pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu renunță la solicitarea de ca statul să achite o „notă de plată” de aproximativ 100 de miliarde de euro, a transmis secretarul pentru Brexit, David Davis. Discuțiile cu Regatul Unit vor fi, astfel, aruncate în aer, se va instala haosul și chiar și o înțelegere pentru achitarea unui singur miliard de lire ar însemna „mulți bani”, susține Davis într-un interviu acordat Sunday Times. Suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite pentru a ieși din blocul comunitar a fost o sursă de dezbateri și controverse încă de la referendum. 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis că Marea Britanie va fi nevoită să achite în jur de 50 de miliarde de lire, în vreme ce premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a vehiculat o cifră între 40 și 60 de miliarde de euro. Financial Times a estimat, însă, că suma ar putea exploda până la 100 de miliarde de euro, în vreme ce un studiu realizat de Institutul Experților Contabili din Anglia și Țara Galilor au calculat costuri de doar 5 miliarde de lire. 

Guvernul premierului Theresa May a spus că țara își va îndeplini angajamentele în UE, dar a pus la îndoială modul în care oficialii de la Bruxelles au ajuns la aceste estimări preliminare. „Nu trebuie să demonstrăm că pur și simplu putem pleca, trebuie să și fim dispuși, concret să părăsim UE. În aceste condiții, dacă este necesar, vom fi puși în această situație”, a spus Davis. 

Acesta a adăugat că negocierile, care vor începe cel mai probabil pe 19 iunie, vor fi „extrem de turbulente” și că el va respinge orice model impus pentru discuții care privesc costurile acestui divorț, drepturile cetățenilor Uniunii și subiectul graniței cu Irlanda de Nord și că aceste teme nu vor fi tratate decât atunci când vor începe și dezbaterile referitoare la viitorul comerțului. „Prima criză a negocierilor va fi pe secvențierea acestor etape”, a explicat secretarul pentru Brexit. 

Și Theresa May a vorbit despre suma pe care Marea Britanie va fi nevoită să-o achite în urma Brexitului, spunând, într-un interviu pentru Sunday Telegraph, că „banii plătiți în trecut” și investiți în proiectele UE ar trebui să conteze la calculul final: „Există o dezbatere foarte intensă pe marginea stabilitii obligațiilor și drepturilor Marii Britanii. Spunem clar că vom fi foarte atenți la ambele aspecte”, a transmis May. 

După ce surse citate de cotidianul Financial Times au semnalat că Marea Britanie va trebui să achite obligații curente de 100 de miliarde de euro în momentul ieșirii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May a acuzat Bruxellesul că ar vrea să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare britanice.
 
În replică, Donald Tusk, președintele Consiliului European, i-a cerut Theresei May să dea dovadă de „moderație și respect” pentru milioanele de oameni afectați de Brexit. „Negocierile oricum vor fi dure. Dacă vom începe să ne certăm înainte de inițierea discuțiilor, vor deveni imposibile”, a spus Donald Tusk, citat de site-ul cotidianului The Guardian.
 
Negocierile între Bruxelles și Londra se vor concentra în primul rând pe modalitățile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În a doua etapă, vor fi stabilite condițiile relației bilaterale post-Brexit. Marea Britanie speră să mențină acces la piața comunitară după ieșirea din UE, dar Bruxellesul condiționează acest lucru de contribuții bugetare și de respectarea unor principii fundamentale comunitare, inclusiv libertatea circulației persoanelor, capitalului, bunurilor și serviciilor.

Citește și