Marea Britanie ar putea accepta rachete nucleare americane, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Marea Britanie ar putea accepta rachete nucleare americane, pe fondul tensiunilor cu Rusia
Publicat: 07/06/2015, 18:59

„Există semnale îngrijorătoare privind intensificarea activităților forțelor ruse; Marea Britanie va analiza argumentele pro și contra instalării unor arme americane cu rază medie de acțiune”, a explicat Hammond, referindu-se la rachete cu focos nuclear.

„Nu există semnale clare privind vreun atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei, dar președintele rus, Vladimir Putin, își menține deschise opțiunile. În contextul reuniunii G7, trebuie să transmitem clar Rusiei că nu vom tolera nicio încălcare a obligațiilor asumate prin Acordul Minsk”, a insistat șeful diplomației britanice.

Potrivit experților, Marea Britanie are un arsenal propriu de 225 de focoase termonucleare, dintre care 160 sunt operaționale. Informațiile oficiale nu sunt publice.

Pentagonul analizează „în mod activ” posibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva unor obiective din Rusia, țară acuzată că nu respectă Tratatul INF, Moscova anunțând că urmărește cu atenție informațiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare în Europa și în Asia.

Administrația Barack Obama analizează un plan care prevede instalarea de rachete nucleare în Europa și Asia pentru a putea distruge ținte militare pe teritoriul Rusiei. Mai precis, potrivit agenției Associated Press, Pentagonul analizează „în mod activ” posibilitatea folosirii armelor nucleare împotriva unor ținte militare din Rusia, ca reacție la presupusa încălcare de către Moscova a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în anul 1987. Rusia respinge acuzațiile privind încălcarea INF prin testarea unor rachete de croazieră care au raza de acțiune între 500 și 1.000 de kilometri. Associated Press citează un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin Dempsey, șeful Statului Major Interarme al Statelor Unite. Potrivit documentului, Pentagonul analizează trei modalități pentru contracararea Rusiei: instalarea sistemelor antirachetă în Europa pentru doborârea rachetelor ruse după lansare; atacuri cu arme convenționale asupra unor obiective militare din Rusia; alte „capacități de contracarare”, implicând atacuri cu rachete nucleare împotriva unor ținte militare din Rusia. „Opțiunile merg atât de mult cât s-ar putea – fără a se spune explicit – în sensul îmbunătățirii capacităților nucleare americane de a distruge ținte militare pe teritoriul Rusiei”, afirmă surse citate de AP.

Robert Scher, consilier pentru Strategii Nucleare al secretarului american al Apărării Ashton Carter, declara în Congresul SUA în aprilie: „Sistemele de contracarare vor consta în atacarea unei rachete la sol, în Rusia”.

Dezvăluirile intervin în contextul tensiunilor intense între NATO și Rusia, pe fondul crizei din Ucraina. În acest context, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, s-a întâlnit vineri la sediul Comandamentului american din Europa, situat în Stuttgart (Germania), cu aproximativ 25 de comandanți militari americani și diplomați europeni pentru a discuta despre modalități de amplificare a campaniei economice și militare împotriva Rusiei.

În replică, Președinția Rusiei a anunțat că analizează cu atenție informațiile despre presupusa reconfigurare a capacităților strategice nucleare americane. „Vom analiza cu atenție informațiile despre posibila mobilizare a rachetelor americane în Europa”, a declarat, potrivit Russia Today, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia acuza, în martie, că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România și Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). Statele Unite intenționează să construiască sisteme antirachetă în România și Polonia, amintea Serghei Riabkov, adjuct al ministrului rus de Externe, subliniind că aceste instalații utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41 (n.red. – echivalentul tehnologiilor de tip Aegis). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu rază medie și lungă de acțiune – sisteme interzise prin Tratatul forțelor nucleare intermediare, acuza oficialul rus.

Acordul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA și URSS în 1987 și intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părți să distrugă toate rachetele balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la acuzațiile Moscovei, Președinția Statelor Unite a comunicat că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații