Potrivit unui comunicat al Ministerului britanic al Afacerilor Externe, ”decizia privind invocarea Articolului 50 și începerea procesului oficial de ieșire din Uniunea Europeană sunt de competența viitorului premier. Marea Britanie rămâne membru UE pe parcursul acestui proces și până la finalizarea negocierilor pe marginea Articolului 50. Atunci când Marea Britanie va ieși efectiv din UE, Guvernul de la Londra se așteaptă ca statutul legal al cetățenilor UE din Marea Britanie și cel al cetățenilor britanici din alte state membre UE să fie protejate”.
Guvernul de la Londra reiterează că drepturile și statutul cetățenilor UE din Marea Britanie, precum și cele ale cetățenilor britanici din UE, au rămas neschimbate după referendumul din data de 23 iunie și menționează că ”recunoaște și apreciază contribuția importantă adusă de cetățenii UE și de alte naționalități care muncesc, studiază și locuiesc în Marea Britanie”.
Potrivit sursei citate, cetățenii UE care de cel puțin cinci ani locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie au automat drept de reședință permanentă. Ministerul britanic al Afacerilor Externe explică faptul că aceasta înseamnă că au dreptul de a locui în Marea Britanie permanent, conform legislației UE, și că nu există nicio cerință privind solicitarea unor documente care să le confirme acest statut. Cetățenii UE care de cel puțin șase ani locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie sunt eligibili să aplice pentru cetățenie britanică dacă doresc.
În cazul celor care au locuit în Marea Britanie mai puțin de cinci ani, sursa citată arată că cetățenii UE vor avea în continuare drept de reședință în Marea Britanie conform legislației UE și că nu este nevoie ca aceștia să solicite documente care să le ateste dreptul la libera circulație și responsabilitățile care derivă de aici.
”Politicile și procesele guvernamentale nu s-au modificat pentru cei care decid să aplice pentru un certificat de înregistrare. Aplicațiile vor fi procesate ca și până acum. În cazul în care doresc să obțină drept de reședință în Marea Britanie, membrii familiilor extinse ale cetățenilor UE trebuie să aplice, ca și până acum, pentru un certificat de înregistrare (dacă sunt cetățeni UE) sau un card de reședință (dacă nu sunt cetățeni UE). Politicile și procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicațiile vor fi procesate în modul obișnuit. Membrii non-UE ai familiilor cetățenilor europeni vor trebui, ca și până acum, să aplice pentru un permis de familie dacă doresc să meargă în Marea Britanie, în conformitate cu legislația UE, în cazul în care nu au un card de reședință emis de un stat membru. Politicile și procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicațiile vor fi procesate în modul obișnuit”, mai arată Ambasada.
Potrivit acesteia, rămân valabile și condițiile în care accesul pe teritoriul Regatului Unit poate fi restricționat – așa cum a fost cazul și înainte de referendum, cetățenilor UE le poate fi limitat accesul pe teritoriul britanic numai dacă aceștia reprezintă o amenințare reală și suficient de gravă, dacă nu au drept de reședință dobândit în mod legal sau dacă se constată un abuz al drepturilor de liberă circulație.