Marea Britanie face oficial pasul în afara UE. Articolul 50 va fi activat miercurea viitoare
Această inițiativă a fost luată la nouă luni după ce 51,9 la sută dintre cetățenii britanici au votat pentru ieșirea țării lor din Blocul Comunitar.
Discuții despre termenii de ieșire din UE și viitoarele relații nu pot avea loc în conformitate cu procedurile prevăzute în Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până când Marea Britanie nu își anunță oficial ieșirea din Bloc.
La sfărșitul săptămânii trecute Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a și-a dat consimțământul oficial privind legea Brexit, permițându-i astfel premierului Theresa May să înceapă negocierile de ieșire din Uniunea Europeană.
Discuții despre termenii de ieșire din UE și viitoarele relații nu pot avea loc, în conformitate cu procedurile prevăzute în Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, până când Marea Britanie nu își anunță oficial ieșirea din Bloc.
Un purtător de cuvânt a declarat că ambasadorul Marii Britanii la UE, Tim Barrow, a informat anterior Consiliul European de data când va fi declanșat Articolul 50.
„Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a informat Uniunea Europeană luni dimineața că țara va activa Articolul 50 pe data de 29 martie”, a declarat un purtător de cuvânt de la Downing Street, citat de Le Figaro.
Downing Street a anunțat că după ce va fi declanșat Articolul 50, este de așteptat ca cele 27 de state membre UE să convină asupra termenilor și să existe un răspuns inițial în termen de 48 de ore.
Un purtător de cuvânt a declarat că Guvernul dorește ca negocierile să înceapă cât mai curând posibil, însă a adăugat că „acesta înțelege în totalitate că este dreptul celor 27 de state membre să aibă timp să convină asupra poziției lor”.
May a anunțat anul trecut că intenționează să notifice UE că Marea Britanie dorește să părăsească Blocul până la finalul lunii martie.