Marea Britanie începe CONTROALELE fizice pentru importurile de alimente din Uniunea Europeană. Ce efecte ar putea avea asupra economiei

Marea Britanie începe CONTROALELE fizice pentru importurile de alimente din Uniunea Europeană. Ce efecte ar putea avea asupra economiei
Publicat: 01/05/2024, 10:08

Marea Britanie a început marți, 30 aprilie, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din statele membre ale Uniunii Europene, la trei ani după ce Regatul a părăsit piața unică și la opt ani de la votul pro-Brexit.

În timp ce marile lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, dar și marii producători din Uniunea Europeană își permit din punct de vedere financiar să facă față noilor cereri și costuri, micii comercianți avertizează cu privire la eventuale întârzieri și chiar întreruperi în lanțul de aprovizionare.

Totodată, aceștia atrag atenția că publicul britanic va trebui să se aștepte la o varietate mai redusă a produselor proaspete în magazine și la prețuri mai mari, costurile suplimentare neputând fi suportate exclusiv de către comercianți.

Prima fază a implementării noilor reguli la frontieră, care include certificări suplimentare pentru mărfuri, a intrat în vigoare pe 31 ianuarie, iar cea de-a doua a început marți.

Aceasta din urmă include introducerea de controale în punctele de trecere a frontierei pentru produsele de origine animală și cele vegetale, precum carnea, peștele, brânza, ouăle, produsele lactate și anumite flori, notează Reuters.

În acest context, au fost introduse și noi taxe vamale, principalul motiv pentru care micii comercianți atrag atenția asupra unor scumpiri iminente.

Guvernul spune că noile controale, care implică inspecții vizuale și măsurarea temperaturii mărfurilor, sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea pătrunderii bolilor și dăunătorilor în Marea Britanie. Totodată, Executivul susține că noile măsuri vor contribui la apariția unor condiții mai echitabile pentru exportatorii britanici.

Marea Britanie a amânat de mai multe ori aplicarea unor măsuri la frontiere

Marea Britanie a amânat în mod repetat impunerea controalelor asupra importurilor din UE. În schimb, Blocul comunitar a aplicat imediat după ieșirea oficială noile reguli de la frontiere, ceea ce a dus, în 2021, la apariția unor întârzieri mari în punctele de trecere a frontierei.

De altfel, acele probleme au determinat unii exportatori britanici de produse alimentare să renunțe să-și mai trimită mărfurile în statele Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, parlamentarii din Marea Britanie au cerut claritate din partea Guvernului cu privire la frecvența controalelor, spunând că firmele din domeniu nu au suficiente detalii pentru a-și organiza activitățile.

„Firmele se confruntă cu o confuzie și o incertitudine cu privire la cum și când vor fi implementate pe deplin controalele, dar și cu privire la costurile la frontieră”, a declarat William Bain, șeful biroului de politici comerciale din cadrul Camerei britanice de Comerț.

Nigel Jenney, directorul Fresh Produce Consortium, o federație a producătorilor din domeniul agricol, a declarat că Guvernul a „creat de unul singur cea mai ineficientă și mai scumpă graniță din lume”.

Potrivit acestuia, companiile din domeniu a fost informate că personalul care va asigura controalele la frontieră nu va fi disponibil la punctele de control după orele 19:00, ceea ce reprezintă oo problemă majoră, având în vedere că „95% din toate mărfurile din sectorul nostru ajung dincolo de orele în care oficialii guvernamentali din Regatul Unit doresc să lucreze”.

Se estimează că noile reguli vor crește costurile pentru importatori cu 330 de milioane de lire sterline pe an și vor crește inflația în cazul alimentelor cu 0,2% în următorii trei ani, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri