Ministrul britanic de Interne Theresa May a anunțat marți o „anchetă publică” cu privire la moartea opozantului rus Aleksandr Litvinenko, Londra schâmbându-și astfel poziția, după ce s-a opus anterior unei asemenea proceduri susceptibile să analizeze rolul Moscovei, relatează AFP.
„Sper că această anchetă va oferi alinare văduvei” fostului agent rus, mort în 2006, la Londra, otrăvit cu poloniu, o substanță radioactivă, a comentat ministrul.
Decizia intervine în contextul în care Londra militează pentru o înăsprire a sancțiunilor împotriva Moscovei, în urma prăbușirii zborului MH17 în estul Ucrainei, probabil doborât cu o rachetă trasă – potrivit Statelor Unite – din zona aflată sub controlul rebelilor proruși.
Aleksandr Litvinenko, care a murit la vârsta de 43 de ani, un transfug din cadrul FSB (serviciile ruse de informații) refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai, în noiembrie 2006, cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, și omul de afaceri Dmitri Kovtun, la un hotel londonez.
El a murit la scurt timp după aceea otrăvit cu poloniu.
Văduva sa, Marina Litvinenko, s-a declarat „ușurată și încântată” de anunțarea acestei anchete care, în opinia ei, le transmite asasinilor soțului său mesajul potrivit căruia „puțin contează cât de puternic ești, adevărul va ieși până la urmă la iveală”.
Guvernul britanic a refuzat până acum să dispună efectuarea unei „anchete publice” – care permite, contrar a ceea ce sugerează numele acesteia, examinarea cu ușile închise a unor documente sensibile.
Theresa May voia, inițial, să aștepte rezultatele unei anchete judiciare („inquest”) asupra decesului.
Magistratul însărcinat cu efectuarea acestei anchete declara, în 2013, că regretă faptul că se află în imposibilitatea de a examina un eventual rol al statului rus în asasinat și a pledat pe lângă Guvern, dar fără succes, să fie declanșată o anchetă publică în acest sens.
Cazul Litvinenko este un subiect de contencios între Londra și Moscova, din cauza refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de către anchetatorii britanici principalul suspect în acest asasinat.
În iulie 2013 Theresa May a recunoscut că diplomația a fost unul dintre „factorii” care au controbuit la decizia Londrei de a renunța la efectuarea unei anchete publice.