Marea Britanie își pierde creierele. 1.500 de manageri pleacă săptămânal din țară
Marea Britanie se confruntă cu un exod fără precedent al managerilor, care aleg să plece în afară, unde traiul este mai ieftin, scrie Daily Mail.
Circa 1.500 de profesioniști din clasa de mijloc renunță săptămânal la locul de muncă pentru unul în străinătate. Anul trecut, ei au reprezentat jumătate din totalul emigranților britanici, potrivit unui raport al Home Office. Majoritatea au primit oferte de muncă pe termen lung.
Potrivit unor reprezentanți din mediul de afaceri, cauza exodului lor este reprezentată de impozitele prea mari.
Britanicii care au plecat din Marea Britanie s-au îndreptat, în primul rând, către Australia, dar populare au fost și SUA, Franța, Spania, Germania, Canada și Noua Zeelandă.
„Cifrele acestea sunt îngrijorătoare”, afirmă un reprezentant al mediului de afaceri care speră că reducerea ratelor de impozitare pentru persoane ar putea preveni valul de emigranți.
Britanicii și-au făcut afaceri din vânzarea caselor
Raportul mai spune că prețurile ridicate al caselor din Marea Britanie au făcut ca emigrația să fie o oportunitate pentru proprietarii care erau și antreprenori, deoarece, în urma vânzării imobilelor pe care le deținau, ei și-au putut devolta mici afaceri în noile țări de reședință. Creșterea valorii caselor din Marea Britanie, comparativ cu alte țări din Europa, le-a permis proprietarilor să le vândă și să trăiasă mai ieftin peste hotare, într-un climat mai bun. Oricum, acest lucru se poate schimba odată cu intrarea în recesiune, se mai arată în raport.
Marea Britanie are 4,7 milioane de cetățeni care trăiesc în alte state, ceea ce o plasează pe locul opt în lume după numărul imigranților.
Emigrarea din Marea Britanie a atins apogeul în 2008 – 427.000 oameni au plecat, un an mai târziu a scăzut la aproximativ 350.000.
Raportul Home Office mai spune că și foarte mulți imigranți din Marea Britanie au ales să părăsească țara.
Un purtător de cuvânt al Home Office afirmă că Marea Britanie rămâne o destinație atractivă pentru imigranții profesioniști, însă, pentru a face față concurenței globale și pentru a prospera, companiile britanice trebuie să investească în dezvoltarea competențelor lucrătorilor din Marea Britanie și să își păstreze forța de muncă proprie super calificată.