Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie își schimbă definiția violului. Cum arată noile instrucțiuni primite de polițiști

Marea Britanie își schimbă definiția violului. Cum arată noile instrucțiuni primite de polițiști

Marea Britanie își schimbă definiția violului. Cum arată noile instrucțiuni primite de polițiști
Suspecții de viol din Marea Britanie vor fi nevoiți să convingă poliția că victimele au acceptat de bunăvoie să întrețină relații sexuale cu ei. Aceasta este doar una din schimbările majore implementate de legiuitorii din Marea Britanie, scrie telegraph.co.uk.

Directorul Procuraturii Publice, Alison Saunders, a declarat că a venit momentul ca legislația să treacă dincolo de conceptul de „nu înseamnă nu” și să recunoască situațiile în care femeile au fost constrânse să întrețină relații sexuale, scrie telegraph.co.uk. În acest sens, a fost elaborat un nou ghid pentru polițiștii care se ocupă de acuzații de viol, regulile urmărind o bună implementare a legislației modificate recent.

Alison Saunders a declarat că victimele violului nu ar trebui să fie „blamate” de societate, dacă au fost în stare de ebrietate când au consimțit sexul sau au fost terorizate de agresorul sexual. Poliția și procurorii trebuie să pună o mai mare presiune asupra suspecților de viol, care vor fi nevoiți să demonstreze că victima a acceptat să întrețină relații sexuale „fără a fi constrânsă în niciun fel”.

„Consimțământul în privința activităților sexuale nu reprezintă o zonă gri – este definit clar în lege și trebuie să ținem cont de acest aspect. Nu e o infracțiune să consumi alcool, dar este o infracțiune să ataci pe cineva care nu poate să opună rezistență”, a spus Saunders. Capacitatea de a consimți sexul va fi cântărită în funcție de numeroase aspecte: victima are problema psihice? Întâmpină dificultăți de învățare? A fost inconștientă în momentul producerii agresiunii sexuale?

Noul ghid contra violului acoperă și violul conjugal și situațiile de violență domestică, unde victima ar putea fi dependentă financiar sau în alt mod de presupusul agresor sexual.

Circa 85.000 de femei devin anual victime ale violului în Marea Britanie, iar 90% dintre ele îl cunosc pe agresor. Cele mai recente statistici britanice indică faptul că doar 15.670 femei au denunțat violurile la poliție, considerând, de cele mai multe ori, că nu vor fi crezute. De asemenea, din 2.910 cazuri care au ajuns în instanță, doar 1.070 de cazuri s-au soldat cu condamnări.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și