Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie le cere statelor NATO să facă front comun pentru apărarea dreptului la liberă exprimare

Marea Britanie le cere statelor NATO să facă front comun pentru apărarea dreptului la liberă exprimare

Marea Britanie le cere statelor NATO să facă front comun pentru apărarea dreptului la liberă exprimare

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a făcut apel la statele NATO să facă front comun pentru a apăra valorile precum toleranța și dreptul la liberă exprimare.

Reuters notează că declarația este un atac voalat la Turcia, care a făcut apel în repetate rânduri la boicotarea produselor franceze, în contextul unui „război al declarațiilor” între Ankara și Paris.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la cetățenii turci să nu mai cumpere produse din Franța și a acuzat Parisul că duce o politică anti-islam.

Erdogan este unul dintre liderii lumii musulmane nemulțumiți de reacția Franței după asasinarea profesorului Samuel Paty, care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed ca parte a unei lecții privind libertatea de exprimre.

„Marea Britanie își exprimă solidaritatea cu Franța și poporul francez în urma asasinării lui Samuel Paty. Terorismul nu poate fi niciodată justificat. Aliații din NATO și comunitatea internațională în ansamblul său trebuie să se unească pentru a susține valorile fundamentale ale toleranței și libertății de exprimare. Nu ar trebui să le oferim teroriștilor darul de a ne dezbina”, a spus Raab prin intermediul unui comunicat.

Tensiuni tot mai mari între Paris și Ankara

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a decis rechemarea în țară a ambsadorului francez la Ankara, un eveniment în premieră în istoria relațiilor dintre Turcia și Franța.

Decizia liderului de la Paris vine în contextul în care omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”.

Totodată, sâmbătă, Palatul Élysée a denunțat afirmațiile președintelui turc, pe care le-a descris ca fiind „inacceptabile”. Totodată, Administrația Prezidențială de la Paris a reclamat „absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea profesorului francez de istorie de către un militant islamist într-o suburbie a Parisului.

Între timp, apelurile pentru boicotarea produselor din Franța sunt tot mai populare în unele țări musulmane, ca reacție la declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a refuzat să se delimiteze de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în publicații precum Charlie Hebdo.

Joi, în cadrul unei ceremonii dedicate lui Paty, Macron a declarat că Franța „nu va renunța la caricaturi”, iar vineri, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală din Franța, fapt care a stârnit furie în lumea musulmană.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și