Marea Britanie nu le va mai permite accesul cetățenilor europeni în baza cărții de identitate. De când intră în vigoare măsura
Autoritățile din Marea Britanie au anunțat, joi după-amiază, că intenționează să nu mai permită accesul cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene în baza cărților de identitate ale acestora, în contextul încheierii perioadei de tranziție post-Brexit, pe 31 decembrie 2020.
Astfel, cetățenii europeni ar urma să nu mai fie primiți în Marea Britanie în baza cărților de identitate începând cu luna octombrie 2021, potrivit Antena 3.
Guvernul de la Londra a prezentat joi noi detalii despre modul de funcționare a frontierelor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, precum și despre măsurile pe care vor trebui să le ia pasagerii și companiile, precum cele din domeniul transporturilor.
„Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirmă măsura potrivit căreia cărţile de identitate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia nu vor mai fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru şoferi, începând din octombrie 2021”, a anunțat Guvernul condus de Boris Johnson.
Astfel, cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene vor mai putea intra în Marea Britanie doar în baza pașapoartelor începând cu luna octombrie 2021, potrivit autorităților de la Londra.
Negocierile dintre Bruxelles și Londra avansează greu
Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană referitoare la un eventual Acord bilateral post-2020 avansează greu, mai ales din cauza disensiunilor referitoare la modificările legislative propuse de Londra referitoare la eliminarea din legislație a unor prevederi din Acordul Brexit.
Uniunea Europeană susține că orice încălcare a Acordului ar afecta puternic negocierile între Londra și Bruxelles referitoare la un eventual acord de liber schimb.
Autoritățile de la Bruxelles i-au cerut premierului Boris Johnson să renunțe la propunere, cunoscută ca „Legea privind piața internă”, susținând că această lege va afecta puternic discuțiile privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Regat, țară care a rămas încă în Piața Unică europeană până la finalul perioadei de tranziție post-Brexit, care expiră pe 1 ianuarie.
Premierul Johnson a refuzat acest lucru.
Recent, el a declarat că proiectul este esențial pentru a contracara amenințările „absurde” de la Bruxelles, printre care acelea că Londra ar putea fi obligată să impună controale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, ceea ce, spune Johnson, ar amenința unitatea Regatului.
Mai multe surse diplomatice de la Bruxelles au declarat pentru Reuters că în cazul în care documentul va fi adoptat de Parlamentul Marii Britanii în forma sa actuală, Uniunea Europeană simte că nu va putea semna un acord cu Londra.