Marea Britanie nu se grăbește cu Brexit-ul. UE se așteaptă ca procesul să fie amânat
Teoretic, Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. Pentru respectarea acestui termen, documentele pe tema Brexit trebuie finalizate până în octombrie 2018, astfel încât să poată fi ratificate în timp util.
În acest conext, documente interne elaborate de Consiliul European prezintă măsuri care trebuie aplicate „în cazul în care Marea Britanie încă va fi membră a Uniunii Europene” după martie 2019.
„În cazul în care Marea Britanie va fi încă membră a Uniunii Europene la începerea noii legislaturi, 2019-2024, numărul reprezentanților fiecărui stat în Parlamentul European va fi cel prevăzut în virtutea Articolului 3 al Deciziei Consiliului European 312/2013, până în momentul în care va deveni efectivă ieșirea Marii Britanii din UE”, arată un document oficial.
În același timp, oficiali din cadrul Comisiei Europene au discutat despre modalități practice pentru prelungirea negocierilor pe tema Brexit.
Altfel, cu nici 24 de ore în urmă, România a aflat că, începând din 2019, va avea 33 de mandate în Parlamentul European, față de 32 câte are în prezent, dar cu condiția ca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să se întâmple până atunci.
Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a afirmat acum câteva zile că există „numeroase scenarii care pot apărea în situația în care nu se ajunge la niciun acord între Londra și Bruxelles până în martie”, admițând că „există posibilitatea prelungirii negocierilor în virtutea Articolului 50”.