Marea Britanie nu va apăra Ucraina în cazul în care va fi atacată de Rusia. Motivul invocat
Este „foarte puțin probabil” ca Marea Britanie și aliații săi să trimită trupe pentru a apăra Ucraina dacă Rusia invadează țara, a declarat secretarul britanic al Apărării.
„Nu ar trebui să păcălim oamenii”, a spus Ben Wallace pentru revista The Spectator. „Ucrainenii sunt conștienți de asta”.
Rusia a mobilizat mii de trupe în apropierea granițelor de est ale Ucrainei, ceea ce a determinat puterile occidentale să-i ceară președintelui Vladimir Putin să reducă tensiunile, conform BBC.
Moscova a negat planurile de a ataca și a cerut negocieri urgente cu SUA.
Vineri, Rusia a cerut limite stricte pentru NATO, în țările din Europa de Est.
Alianța NATO a fost înființată inițial pentru a apăra Europa împotriva posibilelor amenințări din partea fostei Uniuni Sovietice.
Într-un interviu acordat The Spectator, Wallace a spus că Ucraina „nu este membră a NATO, așa că este foarte puțin probabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina”.
„De aceea facem tot posibilul din punct de vedere diplomatic pentru a-i spune lui Putin să nu facă asta”, a spus el, adăugând că „sancțiunile economice severe” sunt cea mai bună formă de descurajare.
Wallace a spus anterior că Regatul Unit stă „umăr la umăr cu poporul Ucrainei” și rămâne hotărât să-l sprijine.
La începutul acestei săptămâni, premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Putin cu privire la „consecințele” de care va avea parte dacă va porni „acțiuni de destabilizare” în regiune.
Ucraina are granițe atât cu UE, cât și cu Rusia, dar, în calitate de fostă republică sovietică, are legături sociale și culturale profunde cu Rusia.
Kremlinul nu vrea ca Ucraina să adere la NATO
În propunerile anunțate vineri, Rusia a prezentat o serie de cerințe radicale, printre care și aceea de a cere țărilor care au aderat la NATO după căderea Uniunii Sovietice să nu desfășoare trupe sau arme în zone în care ar putea fi considerate o amenințare pentru Rusia.
Bombardierele și navele de război nu ar fi permise în zone din afara spațiului aerian sau a apelor naționale din care ar putea lansa un atac, conform propunerilor venite din partea Rusiei.
Acest lucru ar însemna că NATO nu va juca niciun rol în niciuna dintre cele trei republici baltice sau în Polonia, precum și că va trebui să renunțe la orice plan de aderare a Ucrainei și Georgiei la alianța occidentală.
Ministrul adjunct de externe din Rusia, Alexander Grushko, a declarat sâmbătă că propunerile sunt o încercare de a evita un posibil conflict militar.
El a spus că Moscova este pregătită să poarte discuții cu SUA într-un efort „de a transforma un scenariu militar sau militar-tehnic de confruntare într-un proces politic care va întări cu adevărat securitatea militară”, a informat agenția de presă rusă Interfax.
SUA au spus că sunt deschise discuțiilor, dar că își vor pune și propriile preocupări pe masă.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a mai spus vineri că „nu vor exista discuții despre securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”.