Marea Britanie oferă Ucrainei aproape trei miliarde de euro, bani din profitul activelor ruse înghețate în Occident

Publicat: 22 10. 2024, 12:40
Actualizat: 22 10. 2024, 12:43
Rachel Reeves, Chancellor of the Exchequer, și John Healey, secretarul Apărării, în vizită la trupele britanice și ucrainene care se antrenează la Stanford Training Area.

Marea Britanie va folosi profiturile din activele rusești înghețate pentru a oferi un împrumut de 2,71 miliarde de euro Ucrainei pentru a ajuta în lupta împotriva invaziei Rusiei.

Guvernul britanic intenționează să introducă un nou set de legi în câteva săptămâni pentru a facilita transferul rapid al noilor fonduri către Ucraina, conform The Independent.

Fondurile reprezintă contribuția Marii Britanii dintr-un pachet de împrumuturi de 46 miliarde de euro convenit de națiunile G7, finanțat prin dobânzi generate de activele suverane rusești înghețate.

Banii ar putea fi folosiți pentru a finanța achiziții de sisteme de apărare antiaeriană, artilerie sau alte echipamente militare și se adaugă la sprijinul existent de aproape patru miliarde de euro pe an acordat de Marea Britanie Ucrainei.

Anunțând pachetul, ministrul de Finanțe Rachel Reeves a declarat:

„Sprijinul nostru pentru Ucraina și bărbații și femeile sale în lupta lor pentru eliberarea de agresiunea lui Putin este de neclintit și va rămâne așa atât timp cât va fi nevoie. Aceste noi fonduri sunt în interesul național al Marii Britanii, deoarece prima linie a apărării noastre – apărarea democrației și a valorilor noastre comune – se află în tranșeele ucrainene. O Ucraină sigură și securizată este un Regat Unit sigur și securizat.”

La rândul său, secretarul Apărării, John Healey, a declarat:

„Folosind banii generați de aceste active rusești înghețate, putem ajuta la oprirea războiului lui Putin. Această finanțare urgentă va sprijini direct apărarea Ucrainei folosind veniturile din activele care au ajutat la finanțarea agresiunii lui Putin. Marea Britanie își intensifică sprijinul pentru Ucraina, accelerând aprovizionarea cu echipamente vitale și stimulând industriile noastre de apărare. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022, aliații au înghețat activele băncii centrale ruse deținute în străinătate, majoritatea în Uniunea Europeană.

În iunie, liderii țărilor G7 – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite – au convenit, împreună cu oficiali de rang înalt din Uniunea Europeană, să folosească dobânda obținută din aceste fonduri imobilizate în valoare de peste 239 miliarde de euro, pentru a sprijini apărarea Ucrainei.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: