Marea Britanie va organiza alegeri parlamentare pe 4 iulie, a anunțat miercuri după-amiază, după o ședință extraordinară de guvern, premierul Rishi Sunak, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), semnalând că a reușit stabilizarea economică a țării, în pofida crizelor internaționale fără precedent.
”Am asumat mandatul în primul rând pentru restabilirea stabilității economice. Stabilitatea economică este fundamentul oricărui succes, fie că este vorba despre majorările de salarii sau despre crearea unor locuri de muncă bune, de investițiile în servicii publice sau de apărarea țării”, a declarat premierul Rishi Sunak, într-un discurs rostit la Downing Street, evocând provocările cu care Marea Britanie s-a confruntat în ultimii ani – pandemia, criza energetică și invazia militară rusă în Ucraina.
”În contextul sacrificiilor noastre colective și muncii intense, am atins două obiective majore în materie de stabilitate economică, demonstrând că, atunci când colaborăm, totul este posibil. Economia noastră are acum o creștere mai rapidă decât orice anticipare, depășind Germania, Franța și Statele Unite. Iar, în această dimineață, s-a confirmat că inflația a revenit la normal. Aceste lucruri demonstrează că planurile și obiectivele pe care le-am stabilit funcționează”, a precizat Sunak.
”Este momentul ca Marea Britanie să își aleagă viitorul, să decidă dacă vrea să construiască pe baza progreselor sau să riște revenirea la o situație fără niciun plan și fără nicio certitudine. Am discutat mai devreme cu Majestatea Sa Regele pentru a cere dizolvarea Parlamentului. Regele a acceptat solicitarea și vom organiza alegeri generale pe 4 iulie”, a subliniat Sunak.
În mod normal, mandatul actualei legislaturi britanice s-ar fi încheiat la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Premierul conservator a subliniat că tensiunile internaționale generează provocări suplimentare pentru Marea Britanie, astfel că cetățenii sunt chemați să se pronunțe asupra noii direcții politice.
”Aceste alegeri vor avea loc într-o perioadă în care lumea este mai periculoasă decât a fost de la sfârșitul Războiului Rece. Rusia condusă de Vladimir Putin continuă războiul în Ucraina și nu se va opri acolo dacă va avea succes. Acest război a evidențiat clar riscurile asupra securității noastre energetice. În Orientul Mijlociu, forțele extremismului islamist amenință stabilitatea regională și mondială. Tensiunile sunt exploatate de extremiști care încearcă să ne submineze valorile și să ne divizeze societățile. China încearcă să domine secolul 21 prin a fura primul loc în materie de tehnologie. Iar migrația este folosită la armă de state ostile pentru a amenința integritatea frontierelor noastre”, a subliniat Rishi Sunak.
Foto: Profimedia
Citește și: