Londra este de mulți ani cel mai mare centru de tranzacționare pentru contractele financiare în moneda euro, iar, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE, se discută despre mutarea activităților în țări din zona euro.
Xavier Rolet, directorul executiv al companiei London Stock Exchange Group (LSE.L), care deține cel mai mare centru din lume pentru compensarea contractelor în euro, atrage atenția că, în lipsa clarificărilor privind situația post-Brexit, clienții firmelor de tranzacții financiare vor părăsi Londra.
Zeci de mii de locuri de muncă ar putea fi pierdute în Londra, nu doar în domeniul tranzacțiilor financiare, ci și în sectoare precum tehnologia informațională, managementul riscurilor și administrație, a declarat Xavier Rolet în fața membrilor Comisiei parlamentare britanice a Trezoreriei.
Pentru evitarea situației în care clienții ar părăsi Londra în momentul inițierii procedurii Brexit, în martie, actualele reglementări financiare ar trebui să rămână în vigoare până în 2022, în scopul evitării perturbărilor care ar submina stabilitatea financiară, a subliniat Rolet.
Mai multe bănci care au activități în Londra au inițiat deja activități de lobby în relația cu oficiali UE, întrucât au epuizat argumentele pentru a convinge Guvernul Theresa May despre necesitatea menținerii accesului la piața comunitară.
Douglas Flint, președintele Băncii HSBC, le-a spus parlamentarilor britanici că băncile care au sedii doar în Marea Britanie probabil vor încerca relocarea imediat după ce Londra va lansa în martie procedura de ieșirea din UE, estimând că „zeci de mii” de locuri de muncă britanice sunt asociate activităților de tranzacționare în spațiul european. În prezent, băncile britanice au dreptul de a efectua operațiuni în spațiul Uniunii Europene. După ieșirea Marii Britanii din UE, acest drept riscă să se piardă. Această problemă ar afecta companii precum JPMorgan, Citigroup și Deutsche Bank, care au mii de angajați în filiale de pe teritoriul britanic.
Marea Britanie nu va putea opta în mod selectiv pentru aplicarea unor drepturi după ieșirea din Uniunea Europeană, a afirmat luni cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizând că Londra riscă să piardă accesul la piața comunitară. „Negocierile Marii Britanii cu UE pe tema Brexit nu se pot baza pe o abordare selectivă. Pe de altă parte, trebuie să transmitem clar că accesul la piața unică poate fi posibil doar prin respectarea celor patru libertăți fundamentale. Altfel, va trebui să impunem limite privind accesul”, a atras atenția Angela Merkel. Uniunea Europeană funcționează prin respectarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, capitalului și serviciilor.
Premierul britanic, Theresa May, a dat asigurări că un așa-numit „Brexit dur” nu este inevitabil, în încercarea de a clarifica afirmații făcute duminică, ce au atras critici dure și au condus la scăderea valorii lirei sterline. Duminică, Theresa May sugerase că Marea Britanie nu va putea păstra „părți” ale relației actuale cu Uniunea Europeană. „Sunt tentată să spun că oamenii înțeleg greșit lucrurile când spun că eu vorbesc despre un Brexit dur, că ar fi inevitabil un Brexit dur”, a afirmat luni Theresa May. „Eu nu accept termenii de Brexit dur sau flexibil. Noi vom încerca să obținem un acord ambițios, bun, cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie în sensul activării pe piața unică europeană”, a subliniat Theresa May.
Premierul Marii Britanii speră să obțină un acord prin care să mențină accesul țării la piața comunitară după Brexit, reducând însă contribuțiile bugetare și alte obligații, inclusiv în materie de circulație liberă a cetățenilor UE. Liderii europeni au atras atenția că, în aceste condiții, Marea Britanie nu va putea menține accesul la piața comunitară.