Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie reintroduce SERVICIUL MILITAR obligatoriu pentru tinerii de 18 ani

Marea Britanie reintroduce SERVICIUL MILITAR obligatoriu pentru tinerii de 18 ani

Aflat în campanie electorală, premierul demisionar Rishi Sunak a anunțat că un viitor guvern conservator va reintroduce serviciul militar obligatoriu în Marea Britanie pentru tinerii de 18 ani.

În cadrul planului, care pare a fi ultima sa încercare de a reduce pierderile suferite de Partidul Conservator, Sunak a declarat că fiecare tânăr de 18 ani va trebui să petreacă mai multe zile într-o comisie militară competitivă, cu normă întreagă.

Ca alternativă, poate alege să stea un weekend pe lună ca voluntar în „rezistența civilă”.

Se pregătesc de război britanicii?

Partidul Conservator a transmis că țara trebuie să fie „deschisă și onestă” cu privire la provocările pe termen lung cu care se confruntă, adăugând că schema ar asigura tinerilor „oportunitățile pe care le merită”.

Propunerile vizează „un „nou model îndrăzneț de serviciu național pentru tinerii în vârstă de 18 ani”, care ar putea opta să petreacă un weekend pe lună ca voluntari în roluri precum jandarm special, voluntar RNLI sau respondent NHS. Conservatorii insistă că acest lucru le-ar oferi tinerilor „competențe reale, contribuind în același timp la țara și comunitatea lor”.

Practic, o comisie regală ar urma să fie înființată pentru a concepe noul program de serviciu național, ceea ce ar conduce la un program pilot care va fi deschis pentru aplicații în septembrie 2025. Cu toate acestea, acesta ar fi susținut prin lege a serviciului național.

Conservatorii au insistat asupra faptului că acest program nu va echivala cu recrutarea, afirmând că pandemia Covid a demonstrat importanța serviciului civic.

Se mizează pe „stimularea simțului datoriei”

„Numai prin cultivarea culturii noastre comune și prin stimularea simțului datoriei putem să ne păstrăm națiunea și valorile pentru deceniile următoare. Aceasta este o investiție atât în caracterul tinerilor, cât și în securitatea noastră”, afirmă conservatorii.

Sunak arată că un program similar a avut succes în Suedia, acolo unde, potrivit datelor sale, 80% dintre tinerii care au efectuat serviciul național au declarat că l-ar recomanda colegilor lor.

Partidul laburist, împotriva reintroducerii armatei

Laburiștii au criticat ideea, afirmând că este o altă politică necosmetizată a conservatorilor, care au evocat deja perspectiva unor reduceri de taxe pe care încă nu le-au finanțat.

„Acesta este un alt angajament disperat, de 2,5 miliarde de lire sterline, nefinanțat, din partea unui partid conservator care a prăbușit deja economia, ducând ipotecile în aer, iar acum se răsfață pentru mai mult”, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Laburist.

„Acesta nu este un plan – este o revizuire care ar putea costa miliarde și este necesară doar pentru că conservatorii au golit forțele armate până la cea mai mică dimensiune de la Napoleon încoace. Marea Britanie s-a săturat de conservatori, care sunt în faliment de idei și nu au niciun plan pentru a pune capăt celor 14 ani de haos. Este timpul să …reconstruim Marea Britanie”, a adăugat acesta.

Putin, folosit pe post de „Bau-bau”

Rishi Sunak a fost acuzat de ipocrizie în legătură cu proiectul său.

În ianuarie, prim-ministrul britanic l-a mustrat pe șeful Statului Major General, Patrick Sanders, după ce acesta a sugerat că Marea Britanie ar putea avea nevoie de o armată de cetățeni pentru a lupta împotriva lui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat atunci că Sunak nu a fost de acord cu comentariile generalului Sanders și a insistat că nu se va reveni la serviciul național, care a fost abolit în 1960.

De asemenea, laburiștii i-au acuzat pe conservatori că îi obligă pe tinerii de 18 ani să rezolve problemele create de guvern prin creșterea numărului de militari, ajutorarea NHS și repararea infrastructurii.

CITEȘTE ȘI:

Deși sunt informații că Rusia ar putea ataca NATO în 2026, cancelarul Germaniei refuză să reintroducă armata obligatorie

Matteo Salvini propune ca Italia să reintroducă ARMATA OBLIGATORIE. Ce spun ceilalți politicieni italieni

O mare țară europeană se pregătește pentru războiul cu Rusia. Opoziția a votat pentru ARMATA OBLIGATORIE

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și