Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie riscă cea de-a treia rundă de recesiune

Marea Britanie riscă cea de-a treia rundă de recesiune

Marea Britanie ar putea trece prin cea de-a treia rundă de recesiune de la criza financiară mondială din 2008, situație fără precedent care va crește presiunile asupra guvernului în privința politicii de austeritate, potrivit CNN Money.

Marea Britanie ar putea trece prin cea de-a treia rundă de recesiune de la criza financiară mondială din 2008, situație fără precedent care va crește presiunile asupra guvernului în privința politicii de austeritate, potrivit CNN Money.

După cea mai rece lună martie din ultimii 50 de ani, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar putea înregistra un al doilea trimestru consecutiv de declin.

În ultimele trei luni ale anuilui trecut, PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 0,3% față de trimestrul anterior.

Datele oficiale vor fi publicate joi, iar majoritatea economiștilor estimează că Marea Britanie va evita la limită recesiunea, avertizând însă că există riscuri semnificative ca prognoza să se dovedească una optimistă.

Economiștii băncii elvețiene UBS cred că economia britanică a stagnat în primul trimestru, însă notează că efectele vremii reci ar putea provoca surprize.

O a treia rundă de recesiune în urma crizei financiare de acum patru ani ar fi fără precedent în istoria Marii Britanii, punând sub semnul întrebării politica de austeritate practicată în ultimii ani de guvernul de la Londra.

Un analist de la banca japoneză Nomura consideră că redresarea sectorului serviciilor a fost oprită în primele trei luni ale acestui an din cauza condițiilor meteo nefavorabile, care au blocat de asemenea proiectele de construcții.

Vânzările cu amănuntul au scăzut în martie în Marea Britanie cu 0,7% față de februarie, efectul scăderii veniturilor populației fiind accentuat de vremea rea, care a ținut consumatorii în case.

Economia Marii Britanii s-a contractat timp de cinci trimestre consecutive începând cu al doilea trimestru al anului 2008 și a înregistrat alte nouă luni de recesiune începând cu ultimele trei luni ale anului 2011, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.

FMI a redus cu 0,3% prognoza de creștere economică a Marii Britanii pentru acest an, acuzând scăderea cererii, și a recomandat guvernului să ia în calcul o abordare mai flexibilă față de reducerea deficitului bugetar și datoriei publice.

Agenția de evaluare financiară Fitch a retrogradat vineri ratingul Marii Britanii de la „AAA” la „AA+”.

Autor

Citește și