O ceremonie care a avut loc la baza aeriană de la Kandahar a marcat plecarea ultimelor elemente din cadrul Royal Air Force (RAF), după transferul către armata afgană, în octombrie, a ultimei baze.
Începând din 2001, 453 de militari din Marea Britanie au fost uciși în operațiunile din Afganistan.
„Forțele armate britanice sunt mândre de îndeplinirea misiunii pe care au avut-o în sudul Afganistanului”, a declarat ministrul britanic al Apărării Michael Fallon, citat într-un comunicat.
„Mulțumită curajului și devotamentului lor, țara are cele mai bune șanse să aibă un viitor stabil. Plecarea noastră de la baza din Kandahar reprezintă, deci, un eveniment istoric important”, a apreciat el.
O mare parte a operațiunilor cu care au fost însărcinați britanicii s-a desfășurat în provincia Helmand, care rămâne, în prezent, un fief al talibanilor și un centru important pentru cultivara macului din care se obține opiul.
Forțele combatante din cadrul NATO urmează să părăsească țara până la sfârșitul lui decembrie. În 2015, o forță străină reziduală de aproximativ 12.500 de oameni, care va fi însărcinată cu asistența și formarea, va rămâne în țară în cadrul misiunii „Susținere Hotărâtă”.
Însă vineri The New York Times a scris că președintele american Barack Obama a decis să prelungească cu un an misiunea de luptă a trupelor americane în Afganistan.
Prezența britanică se va rezuma, anul viitor, la gradați în cadrul Academiei Militare afgane, care formează ofițeri, în apropiere de Kabul.
Securitatea rămâne fragilă în țară, iar atentatele s-au multiplicat în ultimele săptămâni.
Cel puțin 57 de persoane au fost ucise duminică, iar alte aproximativ 60 au fost rănite, de către un atacator sinucigaș care s-a detonat în mijlocul unor spectatori la un meci de volei, în districtul izolat Yahya Khail din provincia Paktika (sud-est), în apropiere de frontiera cu Pakistanul.