Marea Britanie se angajează să pună în aplicare un eventual acord Brexit

Publicat: 07 09. 2020, 16:12
Marea Britanie se angajează să pună în aplicare un eventual acord Brexit. Sursa foto: Shutterstock

Un purtător de cuvânt al premierului Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat luni că Londra rămâne angajată în implementarea acordului privind relațiile cu Uniunea Europeană, descriind modificările legislative propuse de către Marea Britanie în privința relațiilor cu UE ca fiind simple clarificări.

Declarația oficialului vine în contextul în care, tot luni, Financial Times a scris că legislația britanică ar urma să fie modificată pentru „a elimina impactul legal al unor părți ale acordului de retragere”, în domenii precum ajutoarele de stat și granița cu Irlanda de Nord, informează site-ul agenției de presă Reuters.

În replică Guvernul de la Londra a anunțat că este total dispus să implementeze atât acordul privind retragerea din Uniunea Europeană, cât și protocolul privind frontiera irlandeză.

„Facem pași limitați și rezonabili pentru a clarifica elemente specifice ale Protocolului privind Irlanda de Nord în ceea ce privește legislația noastră internă pentru a elimina orice ambiguitate și pentru a ne asigura că Guvernul va avea întotdeauna capacitatea de a-și respecta angajamentele către cetățenii nord-irlandezi”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului.

Discuțiile dintre Londra și Bruxelles avansează greu

Publicarea de către Financial Times a informațiilor referitoare la modificarea legislației britanice a determinat mai mulți diplomați europeni să avertizeze că o astfel de decizie ar afecta prestigiul Marii Britanii la nivel global și ar putea duce la un blocaj și mai mare în negocierile privind relațiile dintre UE și Londra după 31 decembrie.

Avertismentul diplomaților europeni vine în contextul în care negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la relațiile după 1 ianuarie 2021, dată la care expiră perioada de tranziție, sunt în impas.

De altfel, recent, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că un acord privind comerțul între Marea Britanie și Uniunea Europeană „pare improbabil” în acest moment.

În același timp, negociatorul britanic, David Frost, a declarat că există un progres foarte redus în ceea ce privește negocierile, iar cele mai mari neînțelegeri sunt legate de politica de pescuit a UE și de reglementările referitoare la ajutoarele de stat.

Perioada de tranziție se încheie pe 31 decembrie și, dacă un acord nu va fi negociat până la acea dată, Marea Britanie va trebui să se bazeze pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește comerțul cu statele membre ale Uniunii Europene.

Aceasta ar însemna că cele mai multe bunuri exportate de către Marea Britanie către Blocul comunitar vor fi supuse unor taxe până în momentul semnării unui eventual acord de liber schimb.