Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie se confruntă cu o problemă care afectează țările din lumea a treia

Marea Britanie se confruntă cu o problemă care afectează țările din lumea a treia

Marea Britanie se confruntă cu o problemă care afectează țările din lumea a treia
Foametea afectează tot multe persoane în Marea Britanie, trage un semnal de alarmă un raport publicat luni și finanțat de Arhiepiscopia din Canterbury, în care sunt acuzate sistemul de alocații sociale și salariile mici, relatează AFP.

„Există oameni (care nu au suficienți bani să-și cumpere suficientă hrană) în această țară”, se arată în raportul „Feeding Britain”, întoocmit de către o Comisie de anchetă din care fac parte parlamentari din toate partidele, fără să se prezinte date concrete. „Tot ceea ce știm (…) este că există prea mulți oameni” în această situație, într-o țară în carre rata șomajului a scăzut la cel mai mic nivel, și anume 6%.

Însă, potrivit Trussell Trust, una dintre cele mai importante asociațiii de gestionarre a unor bănci alimentare din țară, numărul persoanelor care cer ajutor alimentar înregistrate în sistemul său a crescut de la 128.697 în perioada 2011-2012 la 913.138 în perioada 2013-2014.

Întârzierile la plată și disfuncționalitățile sistemului de alocații sociale se află printre principalele motive care determină oameni să ceară ajutorul acestor centre pentru a se hrăni, se arată în raport. În document sunt citați de asemenea factori ca tendința acordării unor salarii foarte mici, în timp ce prețul produselor alimentare se află într-o creștere continuă.

„Este necesar ca Guvernul să reformeze de urgență sistemul prestațiilor sociale, pentru ca plățile să fie efectuate rapid, în cinci zile lucrătoare”, recomandă Comisia de anchetă.

În raport se exprimă totodată îngrijorarea față de creșterea – de un deceniu – a cheltuielilor aferente gospodăriilor britanice cu lucruri esențiale – chirie, energie și hrană -, în contextul în care aceste cheltuieli au scăzut în perioada 1953-2003.

Această răsturnare a tendinței este deosebit de importantă pentru cei mai săraci 10%, pentru care aceste cheltuieli au crescut de la 31% din bugetul lor, în 2003, la 40% în 2012.

Într-un articol publicat duminică în ziarul Mail on Sunday, arhiepiscopul din Canterbury Justin Welby a comparat situația refugiaților dintr-o tabără de refugiați din Republica Democratică Congo cu cea a unei familii britanice pe care a cunoscut-o la o bancă alimentară.

„Consider situația lor mai mult decât șocantă”, a declarat liderul spiritual al celor aproximativ 80 de milioane de anglicani din întreaga lume. „Este mai puțin gravă, dar este aici”, a subliniat el.

Acest raport apare în contextul în care conservatorii, aflați la putere din 2010, au anunțat recent că vor să blocheze alocațiile sociale pentru o perioadă de doi ani (mai puțin pentru persoane cu handicap și pensionari), cu scopul de a reduce deficitele, în cazul în care vor câștiga alegerile din mai.

Opoziția laburistă, care se află pe primul loc, dar cu un avans mic, în intenția de vot, îi acuză că au lovit puternic clasele de mijloc și populară printr-o austeritate bugetară fără precedent.

Marea Britanie, în care prima bancă alimentară a fost deschisă în 1999, are în prezent 420 de astfel de centre gestionate de Trussell Trust și cam tot pe atâtea gestionate în mod independent, potrivit raportului, care preconizează crearea unei rețele naționale.

Citește și