Marea Britanie vinde material militar Siriei și Iranului – raport parlamentar
Marea Britanie vinde echipamente militare practic tuturor țărilor care se află pe propria listă cu regimuri sensibile, inclusiv Siriei și Iranului, a tras alarma o Comisie parlamentară într-un raport publicat miercuri, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Guvernul britanic a eliberat sau prelungit aproximativ 3.000 de licențe de export în valoare totală de 12,3 miliarde de lire sterline (14,1 miliarde de euro), „o sumă uriașă”, potrivit fostului ministru al Apărării John Stanley, președintele Comisiei, care a afirmat că a crezut că „cineva a adăugat niște zerouri”.
Dintre cele 27 de țări considerate sensibile în privința drepturilor omului care figurează pe lista Guvernului britanic, doar două – Coreea de Nord și Sudanul de Sud – nu au contracte cu Marea Britanie.
Iranul a semnat 62 de contracte, în principal pentru material criptografic, iar Rusia a contractat 27 de licențe pentru echipament biotehnologic, puști cu lunetă, armament cu laser și avioane fără pilot.
Aceste două țări furnizează arme regimului președintelui sirian Bashar al-Assad.
Guvernul britanic a prelungit trei licențe acordate Siriei pentru vehicule de teren și piese de sonare, în contextul în care același Executiv a anunțat marți o viitoare livrare de material de protecție împotriva armelor chimice opoziției siriene.
Guvernul oferă asigurări că cele aproximativ 3.000 de licențe nu vizează echipament „de natură să fie utilizat în vederea facilitării reprimării interne” sau „să provoace ori prelungească conflicte regionale sau internaționale”.
Însă John Stanley a îndemnat la un „comportament mai prudent în momentul acordării unor licențe unor regimuri autoritariste”.
Guvernul contravine „politicii sale de a nu vinde armament oricui este susceptibil să constituie o amenințare la adresa drepturilor omului”, a apreciat Oliver Sprague de la Amnesty International (AI).
China este țara care beneficiază de cel mai mare număr de licențe de la Guvernul britanic (1.163, în valoare de 1,8 miliarde de lire sterline).
Israelul este cel mai important contributor, plătind numai el singur 7,7 dintre cele 12,3 miliarde de lire sterline de pe factura totală, în principal pentru material criptografic cu utilizare militară și civilă.
Comisia parlamentară și-a exprimat uimirea, de asemenea, față de cele 57 de licențe acordate Argentinei, o țară împotriva căreia Marea Britanie a purtat un război ce a avut ca miză arhipelagul Falkland, în 1982.
Argentina face parte dintre cele cinci țări care nu figurează pe lista țărilor sensibile ce au atras atenția Comisiei parlamentare, alături de Egipt, Tunisia, Bahrain și Madagascar.