Marea Britanie vrea acord cu UE după Brexit, în domeniul medicamentelor
„Marea Britanie ar dori să găsească o modalitate de a continua să colaboreze cu Uniunea Europeană”, au scris aceștia într-o scrisoare Financial Times.
Există temeri că Brexit poate provoca întârzieri la pacienții din Regatul Unit care primesc noi medicamente.
În prezent, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) din Londra autorizează medicamentele pentru utilizare în întreaga UE, inclusiv în Marea Britanie. Cu toate acestea, este de așteptat ca agenția să se mute din Marea Britanie după Brexit, crescând astfel incertitudinea cu privire la faptul că Marea Britanie va trebui să își dezvolte propriul sistem separat de aprobare al medicamentelor, potrivit BBC.
Experții din industrie au avertizat că, dacă se întâmplă acest lucru, firmele farmaceutice ar putea încetini solicitarea permisiunii ca medicamentele lor să fie utilizate într-o singură țară, concentrându-se în schimb pe obținerea aprobării lor pentru medicamente mai mari și mai profitabile.
Asociația britanică a produselor farmaceutice a avertizat, de asemenea, că Brexit ar putea submina viitoarele investiții, cercetări și locuri de muncă în țară.
Miniștrii au scris că Marea Britanie „va încerca să continue să colaboreze îndeaproape cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)”.
,,Scopul nostru este de a se asigura că pacienții din Marea Britanie și din întreaga Uniunea Europeană, continuă să aibă acces la cele mai bune și cele mai inovatoare medicamente”, au adăugat ei.
Într-o încercare de a reasigura industria, ei au spus că, dacă nu ar fi posibil să aranjăm „relația noastră dorită cu UE”, atunci Marea Britanie ar „instaura un sistem de reglementare” pentru a procesa licențele de medicamente „cât mai curând posibil”.
În aprilie, directorul executiv al EMA, Guido Rasi, a declarat că o continuare a cooperării este teoretic posibilă, dar guvernele UE ar trebui să decidă dacă doresc o astfel de înțelegere.