Marea Neagră, în pericol. Fenomenul care l-a speriat și pe Erdogan. „Dacă ajunge acolo, problema va fi uriașă”

Publicat: 06 06. 2021, 14:37
Marea Neagră, în pericol. Fenomenul care l-a speriat și pe Erdogan. „Dacă ajunge acolo, problema va fi uriașă” / Sursa FOTO: wikimedia.org

Turcia se confruntă cu un fenomen extrem de rar. Un strat gros de mucilagiu marin a invadat coastele Mării Marmara. Situația i-a alarmat și pe locuitorii metropolei Istanbul, dar și pe pescarii turci. Experții care studiază fenomenul dau vina pe poluare, dar și pe schimbările climatice.

Președintele Recep Tayyip Erdogan promite că va lua măsuri urgente pentru a rezolva situația. În același timp, trage un semnal de alarmă și afirmă că, dacă mucilagiul ajunge în Marea Neagră, „problema va fi uriașă”.

Ce este mucilagiul marin

Mucilagiul marin este un nămol verde. Se formează atunci când algele sunt supraîncărcate cu substanțe nutritive, fenomen care se întâmplă din cauza vremii calde și a poluării apei. În prezent, fenomenul mucilagiului marin a căpătat o amploare deosebită după ce au fost înregistrate temperaturi ridicate pe o perioadă îndelungată de timp, fără să fie și vânt. În scurt timp, s-a format un strat de mucilagiu marin ce amenință să sufoce viața marină.

Fenomenul de mucilagiu marin a fost descoperit pentru prima dată în 2007, tot în Turcia. Însă, cel din acest an este cel mai extins, pe aproape toată suprafața Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee. Din cauza mucilagiului, vasele care tranzitează Marea Marmara trebuie să navigheze prin nămolul gri; în plus, mulți pescari și-au sistat activitatea deoarece mucilagiul le înfundă motoarele și plasele. Nu în ultimul rând, scafandrii au raportat un număr uriaș de pești și alte specii marine decedate din cauza sufocării.

Erdogan cere măsuri urgente

Profesor de Cercetare Marină, Bayram Ozturk avertizează că această problemă va continua și în anii următori. Soluția, realizarea de investiții pentru tratarea și purificarea apelor reziduale, care sunt pompate din metropola Istanbul în Marea Marmara.

Din cauza creșterii excesive a mucilagiului, mai multe specii sunt amenințate, stridii, midii sau steaua de mare. Este o adevărată catastrofă”, a declarat Bayram Ozturk pentru televiziunea BBC.

În același timp, președintele Erdogan acuză autoritățile că deversează apele reziduale. „Sultanul” îndeamnă la găsirea cât mai rapidă de soluții, „pentru a salva țărmurile țării de această nenorocire”.

Teama mea este că, dacă acest fenomen ajunge în Marea Neagră, problema va fi uriașă. Trebuie să facem ceva, urgent!” – Recep Tayyip Erdogan.