Numărul britanicilor care doresc menținerea Marii Britanii în UE este mai mare decât al celor care doresc părăsirea blocului comunitar, pentru prima dată de la numirea lui David Cameron în funcția de prim ministru, relatează Daily Mail.
Potrivit unui sondaj realizat la jumătatea lunii ianuarie, 40% dintre persoanele chestionate au arătat că, în eventualitatea organizării unui referendum pe această temă, ar vota ca țara să rămână membră a Uniunii. Pe de altă parte, doar 34% au arătat că ar dori ca Marea Britanie să iasă din UE, față de 51% cât indicau sondajele din noiembrie 2012.
Modificarea opiniei publice este pusă pe seama tentativelor lui David Cameron de a recupera de la Uniunea Europeană o parte din prerogativele țării sale.
De asemenea, premierul britanic a avertizat la începutul acestui an că va bloca modificarea tratatului UE pentru crearea unei uniuni monetare mai eficiente dacă partenerii din statele membre nu vor accepta și schimbările cerute de Marea Britanie pentru un parteneriat mai lejer al țării cu UE.
Astfel, David Cameron, care se confruntă cu presiuni din partea „euroscepticilor” din partidul său conservator, a declarat că susține apartenența Marii Britanii la UE, dar că dorește o altă abordare a unui acord care să includă o procedură de neparticipare în cazul unor probleme-cheie.
În acest context, premierul britanic va susține miercuri, la Londra, un discurs extrem de important referitor la viitorul relațiilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Totuși, extrasele din discurs, date publicității săptămâna trecută, nu conțineau date legate de o eventuală organizare a unui referendum privind noii termeni ai relației dintre Marea Britanie și UE.
„Va fi o dezbatere despre Uniunea Europeană. De asemenea, se va vorbi și despre ceea ce se întâmplă acum în Marea Britanie. Discursul primului ministru va lua în considerare ambele aspecte”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui David Cameron.