Prima pagină » Știri externe » Marele muftiu saudit: O femeie la volan reprezintă un „rău” pentru societate

Marele muftiu saudit: O femeie la volan reprezintă un „rău” pentru societate

Marele muftiu saudit: O femeie la volan reprezintă un
Marele muftiu al Arabiei Saudite a afirmat miercuri că interzicerea șofatului pentru femei are drept scop să "protejeze societatea de rău", a anunțat joi presa saudită, relatează AFP.

Marele muftiu al Arabiei Saudite a afirmat miercuri că interzicerea șofatului pentru femei are drept scop să „protejeze societatea de rău”, a anunțat joi presa saudită, relatează AFP.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, la Medina, Abdul Aziz al ash-Shaikh a făcut apel să „nu se facă din subiectul (privind acordarea dreptului de a șofa pentru femeile saudite) una dintre preocupările majore ale societății”.

El a propus ca acest subiect să fie abordat din perspectiva protejării societății de „rău”.

Această luare de poziție a celei mai înalte autorități religioase din Arabia Saudită reflectă ostilitatea mediilor religioase față de dreptul sauditelor de a urca la volan.

Cu toate acestea, activiste saudite au anunțat miercuri că au primit asigurări din partea ministrului de Interne, prințul Muhammad bin Nayef, că subiectul privind dreptul femeilor de a șofa va fi examinat.

Aziza al-Yousef, care a participat la o campanie privind dreptul femeilor de a șofa organizată pe 26 octombrie, a declarat pentru AFP că a mers, marți, la ministru, împreună cu o altă activistă, Hala al-Dosari.

„Ministrul ne-a spus că problema privind dreptul femeilor de a șofa va fi pe masă și să sperăm la un rezultat pozitiv”, a afirmat ea.

Întâlnirea s-a desfășurat prin videoconferință, deoarece mixitatea socială este interzisă în Arabia Saudită, un regat ultraconservator și singura țară din lume în care femeile nu au dreptul să șofeze.

Prințul Nayef ne-a spus că „problema va fi tranșată de instanțele legislative”, a adăugat Aziza al-Yousef.

Cele două activiste și-au exprimat speranța ca dreptul de a șofa pentru femei să fie acordat printr-un „decret regal”, ținând cont de faptul că regele Abdullah este principalul legislator, în timp ce Consiliul Shura o instanță pur consultativă.

În octombrie, trei femei, membre ale Consiliului Shura, au depus o recomandare cu privire la anularea interdicției de a șofa pentru saudite, însă ea nu a fost reținută.

Mai multe activiste le-au îndemnat pe saudite să urce la volan pe 26 octombrie, dar au retras ulterior acest apel, pentru a evita o confruntare cu autoritățile, care au multiplicat avertismentele.

Autoritățile saudite au arestat și amendat aproximativ 16 femei aflate la volan în acea zi. În momentul eliberării, fiecare femeie și tutorele său (tată, frate, soț sau un al membru de sex masculin din cadrul familiei) au semnat un angajament privind respectarea legilor aflate în vigoare în regat.

Legea islamică este aplicată în mod strict în Arabia Saudită. Prin urmare, sauditele nu au dreptul să călătorească, să se angajeze sau chiar să se căsătorească fără acordul unui tutore.

Autor