Marga: Consulii generali de la Milano și Roma au fost rechemați de la post

Publicat: 20 05. 2012, 21:55
Actualizat: 21 05. 2012, 21:06

 

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică, că Tiberiu Dinu, consulul general al României la Milano și pe șefa Secției Consulare a Ambasadei de la Roma, Mădălina Ciocănel au fost rechemați de la post, arătând că aceștia își depășise demult mandatul inițial de reprezentare.

„A fost o primă analiză și au fost rechemați consulii generali Milano și de la Roma. Acum, trebuie spus că ei își depășiseră demult perioada care e alocată pentru reprezentare”, a spus Marga, care a amintit că zilele trecute și Elena Adriana Moța, șefa consulatului de la Catania a fost rechemată.

Tiberiu Dinu ocupa postul de consul general la Milano din 2007, el lucând și anterior, din 2002, funcția de viceconsul la Milano. Dinu fusese numit în 2011 de Guvern comisar general pentru participarea României la Expoziția Mondială de la Milano din 2015. Numele lui Tiberiu Dinu, cunoscut și ca tatăl Alexandrei Dinu, fosta soție a fotbalistului Adrian Mutu, a fost implicat în 2009 într-o anchetă la DGIPI.

De asemenea, întrebat dacă a fost rechemat în țară și Dan Valentin Fătuloiu, atașatul de interne al MAI de la Roma, ministrul Marga nu a dat un răspuns precis. „Nu s-a mers până acolo. Dar este un atașat de interne care e în lista ministerului. Sigur, aceasta a fost o dispoziție…”, a spus Marga.

Ministrul de Externe a arătat că a dispus o analiză a personalului consular din MAE, pentru că în ultimii trei ani s-au făcut unele numiri pe criterii de afinitate politică.

„Pe de altă parte, în cazul Italiei am dat mai mare viteză pentru că acolo sunt totuși un milion de români, deci efortul reprezentanțelor românești nu numai că trebuie să fie mare, dar trebuie să se lucreze cu rigoare, cu precizie să nu se întâmple cazuri celui de la Lecce. Nu mai amintesc că în Italia sunt 3.598 de arestați, unii pentru a fi judecați, alții urmează să fie judecați”, a spus ministrul de Externe.

Întrebat dacă există o legătură directă între aceste rechemări a șefilor de consulate din Italia și cazul românului decedat la Lecce, Cristian Virgil Popa, după ce a fost 50 de zile în greva foamei, Marga a spus că ar fi trebuit ca la nivelul Consulatului de la Catania să se știe de cazul acestuia. El a arătat și că acesta era în închisoare din 2000 și trebuia să existe o evidență precisă a deținuților români din Italia.

„Autoritățile italiene nu au anunțat, vina, dacă vorbim de o vină aici le aparține, măcar vina administrativă că nu au lucrat cu autoritățile românești, cu reprezentanța românească de acolo. Pe de altă parte, totuși trebuia să se știe că acel om de cinci săptămâni era în greva foamei. Cumva consulatul trebuia să fie într-o legătură oarecare undeva. Sigur, nu putem face o cazuistică formală din toata aceasta, pentru că cei din consulat pot spune că nimeni nu ne-a anunțat. Bun, bun, dar consulatul e acolo și pentru a afla lucruri care nu se anunță, trebuie să fim foarte limpezi. Plus, respectivul era din 2000 în închisoare, deci trebuia o evidență. Sigur, este o evidență, sunt peste 3.500 de români în închisorile italiene de acolo și trebuie analizat cazul fiecăruia. În definitiv e viața unui om, ne place, nu ne place comportamentul lui, noi suntem obligați să o protejăm”, a mai spus ministrul de Externe.

Corespondență de la trimisul MEDIAFAX la Chicago, Marius Frățilă