„Are o atitudine relativ deschisă și inteligentă. Este amabil, are un anume șarm și umor”, i-a scris Margaret Thatcher președintelui american din perioada respectivă, Ronald Reagan, după o primă vizită a lui Gorbaciov în Marea Britanie în decembrie 1984, cu patru luni înainte de a deveni secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, la 11 martie 1985.
„Consider fără nicio îndoială că este un bărbat cu care se pot face afaceri”, a adăugat ea în scrisoare, reluând faimoasa frază rostită public la BBC după întâlnirea lor.
Fostul lider britanic, care a decedat în aprilie 2013, subliniază cu amuzament că Gorbaciov a părut debusolat de întrebările sale.
„În mod clar nu este obișnuit cu genul de întrebări la care l-am supus despre lucruri precum drepturile omului în Uniunea Sovietică”, a remarcat ea.
Relațiile bune dintre Thatcher și Gorbaciov par să fi supraviețuit uneia dintre cele mai celebre dezertări din timpul Războiului Rece, cea a lui Oleg Gordievski, fost colonel în KGB care a fugit din Rusia în Marea Britanie în iulie 1985.
„Îmi amintesc discuțiile noastre … Vreau să cred că înțelegerea la care am ajuns privind problemele prioritare se va menține”, i-a scris Gorbaciov liderului britanic după câteva luni, felicitând-o la aniversarea din 12 octombrie 1985.
Aceste documente au fost publicate marți de Arhivele Naționale în virtutea regulii care permite publicarea documentelor secrete ale Guvernului după trei decenii.