Maria Francesca, o fetiță de etnie romă, a avut ghinionul să moară, a doua zi după Crăciun, într-un oraș din Franța condus de acest primar
Edilul a „invocat ca pretext faptul că decesul” bebelușului „a fost declarat” în orașul vecin Corbeil-Essonnes, potrivit unei asociații locale de solidaritate cu romii. „Este rasism, xenofobie și stigmatizare”, a denunțat președintele acesteia, Loïc Gandais.
Bebelușul, o fetiță pe nume Maria Francesca născută la 14 octombrie, a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie din cauza sindromului de „moarte subită la sugar”, a explicat Gandais pentru AFP.
Fetița a fost dusă succesiv în noaptea respectivă la două spitale din regiune, dintre care o instituție din Corbeil-Essonnes, unde a fost constatat decesul la 26 decembrie, a adăugat o sursă apropiată dosarului.
La solicitarea familiei, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut municipalității Champlan autorizația de a înhuma bebelușul în cimitirul comunei.
Dar primarul, Christian Leclerc, a refuzat fără „nicio explicație”, a asigurat Julien Guenzi, administratorul acestei firme. „El nu este obligat să se justifice, dar răspunsurile ca acesta sunt foarte rare”, a adăugat el.
Fetița va fi în cele din urmă înhumată luni, într-o altă comună din apropiere, la Wissous.
„Din considerente umanitare, nu putem lăsa această situație ca atare”, a declarat pentru AFP primarul din Wissous, Richard Trinquier, din partea partidului de dreapta UMP al fostului președinte Nicolas Sarkozy.
„Unei mame care a purtat în pântec un copil timp de nouă luni și care îl pierde la două luni și jumătate nu este cazul să îi provoci și mai multă durere”, a subliniat Trinquier.
În Franța, rudele unui defunct trebuie să ceară autorizație de înhumare primarului comunei unde se află cimitirul ales. Înhumarea poate să aibă loc în comuna în care locuia acesta, în cea în care a decedat sau acolo unde se află cavoul familiei.
Nici primarul din Champlan, nici adjunctul său nu au putut fi contactați pentru a reacționa, sâmbătă dimineață.