Președintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a declarat că s-a răzgândit în privința limbii Republicii Moldova și nu mai consideră că aceasta se numește română, din punct de vedere științific, relatează PRO TV Chișinău.
„Noi nu suntem de acord cu schimbarea limbii. Nu am discutat ce anume modificăm în Constituție, noi am convenit că trebuie să aplicăm acele modificări la Constituție care au fost nereușite. Articolul 13 nu are nimic cu funcționarea mecanismelor statale și cu instituțiile democratice. Noi oferim dreptul la autoidentificare etnică, nimeni nu presează pe nimeni”, a declarat președintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, în emisiuna În PROfunzime de la Pro TV.
Referitor la poziția pe care o avea anterior, potrivit căreia limba R.Moldova, din punct de vedere științific, se numește română, Marian Lupu a declarat că s-a răzgândit. „S-a zis cu științificul, deoarece științifice sunt tezele susținute de oamenii de știință, iar eu astăzi vă zic: voi promovați ideile științifice, însă vă atrag atenția că științele sociale sunt cu o puternică influență subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă că sunt promovate în interese politice”, a precizat Lupu.
Întrebat cum vor vota modificarea dacă nu dețin majoritatea mandatelor în Parlament, președintele Legislativului a spus că cea mai ușoară cale ar fi cea de aprobare în Parlament. „În cazul nostru noi nu avem majoritatea și chiar daca ar cădea de acord cu tot conținutul, opoziția, principial nu va mege la vot. Rămâne referendumul. Eu nu văd altă cale decât referendumul, așa că terminăm partea de conținut și mergem la referendum. Cum se termină, nu știm. Dacă vom vedea că nereușita este mare, deoarece opoziția nu va sta cu mâinile în buzunar, mă întreb dacă va mai avea rost să cheltuim bani”, a afirmat el.