Marile bănci din SUA ar putea taxa deponenții, în loc să le plătească dobândă
Populația și companiile din Statele Unite ar putea ajunge în situația de a plăti pentru a-și ține banii la bancă, dacă Rezerva Federală americană (Fed) reduce dobânda pe care o achită pentru fondurile atrase de la instituțiile de credit, au avertizat mai multe mari bănci americane.
Deponenții din SUA trebuie să accepte în prezent dobânzi apropiate de zero, dar situația în care vor fi nevoiți să plătească pentru a-și ține banii la bancă ar fi una neobișnuită, scrie Financial Times.
Avertismentul șefilor marilor bănci din SUA evidențiază pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achiziții de obligațiuni, în valoare dee 85 de miliarde de dolari lunar. Programul Fed introduce lichidități semnificative în sistemul financiar și a susținut piețele de capital la nivel global în ultimii ani.
Transcriptul ședinței din octombrie a Fed, publicat săptămâna trecută, arată că banca centrală se îndreaptă către o reducere a achizițiilor de obligațiuni în lunile următoare, posibil chiar din decembrie. Fed vrea să găsească o altă modalitate de a sprijini economia. Cei mai mulți dintre oficialii prezenți la ședință au considerat scăderea dobânzilor la dezpozitele constituite de bănci la Fed drept o opțiune care merită analizată.
Directori de la două din cele mai mari cinci bănci din SUA au afirmat că o scădere a dobânzii de 0,25% pe care Fed o acordă pentru rezervele băncilor, în prezent de circa 2.400 de miliarde de dolari, le-ar aduce în situația de a transmite costurile către proprii deponenți.
„În prezent, poți cel puțin să fii pe zero din punct de vedere al veniturilor. O reducere a dobânzii plătite de Fed ar conduce la venituri negative, situație în care băncile ar fi descurajate să mai atragă depozite și ar putea chiar să le taxeze”, a spus unul dintre directorii de bănci.
Alți șefi de bănci au afirmat că o trecere a Fed la rate negative în privința dobânzilor ar afecta marjele de profit, dar ar putea crește și riscurile la nivelul sectorului bancar, întrucât directorii trezoreriilor ar fi nevoiți să caute investiții cu randamente mai ridicate, dar mai nesigure.
Aproximativ jumătate din rezervele de la Fed provind de la bănci din afara SUA, care nu trebuie să plătească pentru asigurarea depozitelor. Manevra preferată de acestea este să împrumute bani de la fondurile active pe piața monetară și să le depună la Fed, câștigând milioane de dolari fără niciun risc, iar scăderea dobânzii oferite de banca centrală ar bloca acest procedeu.