Marilyn Geewax, senior editor NPR, despre riscul unui default american: „Un deznodământ atât de îngrozitor, încât e greu de crezut că se va întâmpla”. A MAI RĂMAS O ZI

Marilyn Geewax, senior editor NPR, despre riscul unui default american: Un deznodământ atât de îngrozitor, încât e greu de crezut că se va întâmpla. A MAI RĂMAS O ZI
Publicat: 16/10/2013, 16:33
Actualizat: 29/07/2014, 21:36

Cu numai o zi rămasă pentru obținerea unui acord politic menit să tragă de timp înaintea intrării, joi, a Statelor Unite în incapacitate de plată (default), situația din cea mai mare putere economică a lumii este cât se poate de gravă. Riscul unui default continuă să amenințe stabilitatea piețelor mondiale. Totuși, consecințele unui astfel de scenariu ar fi atât de grave, încât toate speranțele sunt puse în orice fel de soluție pe termen scurt, a declarat pentru gândul analistul american Marilyn Geewax, senior editor la NPR (National Public Radio).

„În acest moment, este posibil ca Statele Unite să intre în default”, sublinia Marilyn marți noapte, în timp ce la Casa Albă avea loc o nouă întâlnire între Barack Obama și liderii din Congres pentru găsirea unei soluții în vederea redeschiderii guvernului și a crește plafonul datoriei, înaintea scadenței plăților, în 17 octombrie.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA RISCULUI INTRĂRII SUA ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ

Marilyn Geenwax, senior editor economic NPR // SURSA FOTO: NPR

„Există posibilitatea unei soluții pe termen foarte scurt”

„Totuși, acest deznodământ pare atât de îngrozitor, încât este greu de imaginat că s-ar putea ajunge la el. În schimb, există posibilitatea unei soluții pe termen foarte scurt, care ar muta data (atingerii limitei de îndatorare, respectiv a unui default, n.red.) cu 6-8 săptămâni”, a prognozat Geenwax, în interviul acordat gândul.

Cu guvernul federal intrat în a treia săptămână de blocaj, după ce numeroase agenții federale, parcuri naționale, monumente, muzee și programe guvernamentale au fost închise după ce Congresul nu a putut adopta un buget care să le finanțeze, impactul este, în acest moment, mai degrabă de imagine, și nu neapărat economic, ne-a explicat analistul american. „Investitorii și consumatorii sunt îngrijorați când vine vorba despre pierderea locurilor de muncă și despre creșterea dobânzilor. Astfel că pierderile directe – după trimiterea în șomaj tehnic a angajaților federali – nu sunt atât de serioase într-o economie atât de mare precum a noastră. Consecințele indirecte din lipsa predictibilității și stabilității pe piețe sunt, însă, considerabile”, a subliniat jurnalista americană, fost Nieman Fellow la Universitatea Harvard, unde a studiat economie și relații internaționale.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA ÎNCHIDERII PARȚIALE A GUVERNULUI AMERICAN

„Too big to fail?”

Dacă această criză, care a început în 1 octombrie, când guvernul american a fost închis parțial, se încheie până în 17 octombrie, când Trezoreria americană nu va mai avea autoritate de împrumut, impactul general va fi limitat, a adăugat Geenwax. „Dacă va mai dura mult, impactul ar fi catastrofic”.

Acesta este și punctul de vedere cvasi-unanim în mediul analiștilor americani și același lucru l-au declarat, marți, și experții români consultați de gândul. Aceștia ne-au explicat că, dacă această criză se va încheia, fie și în ultimul moment posibil, consecințele asupra economiei americane și mondiale nu vor fi puternice. Scenariul defaultului, însă, ar crea cea mai gravă criză de până acum. Tocmai din acest motiv, pentru că încă se crede că sistemul economic american este „too big to fail” (prea mare pentru a se prăbuși), toate speranțele sunt puse în acest moment că nu se va ajunge la intrarea, pentru prima dată, a Statelor Unite în incapacitate de plată.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE CUM SE VEDE LA BUCUREȘTI SCENARIUL DEFAULTULUI AMERICAN

„Ca jurnalist, nu am voie să exprim opinii politice. Treaba mea este să le ofer oamenilor informațiile, nu să comentez cine are sau nu dreptate în acest caz. Însă trebuie să spun că este o situație foarte gravă”, a mai spus senior editorul NPR, care ne-a povestit că a participat săptămâna trecută la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, organizată în Washington, D.C., unde opinia unanimă era că SUA se află într-o criză care poate prejudicia serios economiile americană și mondială. „Întreaga situație este foarte importantă”, a mai punctat Geenwax, în interviul acordat gândul.

Cum s-a ajuns aici

La 1 octombrie, Statele Unite au fost nevoite să închidă parțial guvernul, în absența unui acord în Congres privind un buget. Este cea de-a 18-a criză de acest fel, ultima producându-se în timpul președinției lui Bill Clinton, în 1995-1996. Mai grav, însă, potrivit estimărilor Trezoreriei americane, autoritatea de împrumut a statului va fi epuizată în 17 octombrie, când Jack Lew, secretarul Trezoreriei, va mai avea în vistierie lichidități de 30 de miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile de la buget. Dacă – și există temeri mari că se va ajunge în acest punct – republicanii și democrații din Congresul SUA nu vor ajunge la un acord, Statele Unite nu își vor mai putea plăti obligațiunile și ar putea intra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată (default), un scenariu asemănat de Warren Buffett cu „o bombă nucleară”.

În ciuda optimismului care exista marți, negocierile politice pentru rezolvarea crizei și evitarea, ca de fiecare dată, a defaultului în ultimul moment, au ajuns din nou în impas. „Campania de cucerire” a republicanilor din Camera Reprezentanților în vederea ridicării plafonului datoriei „s-a prăbușit umilitor” marți, lăsând Washington-ul într-o stare de semi-derivă, comentează Washington Post. Astfel, senatorii, care ajunseseră luni noapte în pragul unui acord politic care ar soluționa pe termen scurt problema bugetului și a autorității de împrumut a statului, s-au întors la planul lor. Deși liderii săi se declară „optimișiti”, va fi, totuși, foarte dificil pentru ca Senatul, unde majoritatea este deținută de democrații președintelui Barack Obama, să reușească să parafeze înțelegerea înainte de termenul limită de 17 octombrie. O astfel de rezoluție trebuie să treacă și de Camera Reprezentanților, și de Barack Obama, totul în numai o zi, arată New York Times. Senatorii ar vrea extinderea autorității de împrumut a statului până în 7 februarie, redeschiderea guvernului și finanțarea agențiilor federale până în 15 ianuarie, conform Huffington Post.

Agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat marți că ia în considerare coborârea calificativului cu care este evaluată bonitatea Statelor Unite, AAA, cel mai bun calificativ posibil, conform Financial Times. În 2011, când SUA s-a confruntat cu aceeași criză a plafonului datoriei ca și acum, criză pe care a evitat-o cu câteva ore înaintea termenului limită, agenția Standard and Poor’s (S&P) a luat decizia istorică de a retrograda SUA

GĂSIȚI AICI UN INTERVIU GÂNDUL DESPRE CUM S-AR RESIMȚI UN DEFAULT AL SUA ÎN ROMÂNIA


O puteți urmări pe Marilyn Geenwax pe Twitter și NPR.

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”