Marina rusă are de acum un nou submarin. Belgorod este cel mai lung submarin din lume
Marina rusă a intrat în posesia celui mai lung submarin cunoscut până acum. Belgorod, care are o lungime de peste 184 de metri, ar putea pregăti scena unui nou război rece, desfășurat cu precădere în oceane. Prezentat de ruși drept navă de cercetare, submarinul poate transporta mega torpilele nucleare Poseidon, se arată într-o analiză realizată de CNN.
Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.
Constructorul naval rus a evidențiat faptul că noul submarin va fi folosit în cercetare și va deschide “noi oportunități pentru Rusia” de a efectua “expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale oceanului”, potrivit unui comunicat de presă emis la scurt timp de la intrarea sa în flota Marinei ruse.
Dar, în timp ce constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, alţi experți consideră că ar fi vorba, de fapt, despre o versiune îmbunătățită a submarinelor rusești dotate cu rachete ghidate de clasa Oscar II, modificat în așa fel încât ar putea găzdui arme nucleare și echipamente pentru spionaj.
În martie, expertul american în submarine H. I. Sutton afirma că: “Această mega torpilă nucleară este unică în istoria lumii. Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela perspectivele navale ale Rusiei, cât și ale Occidentului, și va crea necesitatea de noi contra-arme”, potrivit CNN.
Atât oficialii americani cât și cei ruși au precizat că torpilele ar putea livra focoase de mai multe megatone, care pot provoca unde radioactive care ar face zone de coastă nelocuibile timp de decenii. Estimările arată că Poseidon are doi metri în diametru și peste 20 în lungime, “fiind cea mai mare torpilă dezvoltată vreodată, de treizeci de ori mai mare decât o torpilă obișnuită”, a scris Sutton.
Belgorod este cel mai lung submarin din lume, are peste 184 de metri, depășind submarinele Marinei SUA din clasa Ohio, care au 171 de metri. Dar ceea ce diferențiază Belgorodul de oricare dintre submarinele cu propulsie nucleară din flota rusă și chiar din lume, este faptul că va transporta torpilele Poseidon cu capacitate nucleară, aflate în curs de dezvoltare, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de kilometrii distanță și care se pot strecura pe lângă sistemele de apărare de coastă.
Belgorod a fost lansat la apă în 2019 și trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste și încercări, dar acestea au fost întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenția de știri rusă de stat TASS.