Marine Le Pen, unul dintre liderii partidului de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN), consideră că Emmanuel Macron este ”responsabil” de criza politică din Franța, sugerând că președintele ar trebui demis, în timp ce Jean-Luc Mélenchon, unul dintre liderii forțelor de stânga, a apreciat că liderul de la Palatul Élysée nu va rezista până la finalul mandatului.
”Emmanuel Macron ar trebui demis. Își va asuma responsabilitățile, va face ceea ce îi dictează rațiunea și conștiința. Dar este sigur că el este principalul responsabil de actuala situație. Nu îi cer acum demisia președintelui Macron, dar presiunea asupra sa va fi din ce în ce mai puternică”, a afirmat Marine Le Pen, liderul grupului parlamentar al partidului Mobilizarea Națională, într-un interviu acordat postului TF1 după demiterea Guvernului Franței prin moțiune de cenzură.
Președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate după ce partidele prezidențiale au pierdut scrutinul europarlamentar în iunie. A rezultat un Parlament fragmentat, în care Guvernul Michel Barnier nu avea majoritate. Emmanuel Macron a anunțat că se va adresa națiunii joi seară.
La rândul său, Jean-Luc Mélenchon, unul dintre liderii forțelor politice de stânga, a cerut direct demiterea lui Emmanuel Macron.
”Chiar dacă va instala câte un prim-ministru ca Michel Barnier la fiecare trei luni, Macron nu va rezista trei ani”, a afirmat Jean-Luc Mélenchon, din cadrul partidului Franța Nesupusă (stânga), citat de cotidianul Le Figaro.
”Emmanuel Macron trebuie să plece acum, 63% dintre francezi vor plecarea sa. Dacă nu vrea să demisioneze, putem să îl facem să plece”, a insistat Jean-Luc Mélenchon.
”Astăzi este o zi istorică. Putem avea în câteva luni primul președinte al țării vizat de o procedură a demiterii în a V-a Republică”, a afirmat și Mathilde Panot, deputată a formațiunii Franța Nesupusă.
Guvernul Michel Barnier a fost demis, miercuri seară, prin moțiune de cenzură, pe fondul disputelor generate de proiectul unui buget de austeritate, situație care va conduce la intensificarea crizei politice din Franța. Este prima dată după anul 1962 când Parlamentul de la Paris a adoptat o moțiune pentru demiterea unui guvern.
Foto: Profimedia
Citește și: