Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost șef al Băncii Centrale Europene, a declarat luni că Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de decizii mai rapide și de investiții masive dacă vrea să țină pasul economic cu rivalii SUA și China.
În urmă cu un an, Comisia Europeană i-a cerut fostului șef al Băncii Centrale Europene și să întocmească un raport despre modul în care UE ar trebui să-și mențină politicile mai competitive, arată Reuters.
În secțiunea de deschidere a raportului, Draghi spune că Blocul comunitar are nevoie de investiții suplimentare de 750-800 de miliarde de euro pe an, până la 5% din PIB, pentru a face față actualei situații. Sumele propuse de Draghi depășesc cu mult valorile din Planul Marshall, creat după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru refacerea economiilor europene. Țările UE au răspuns deja noilor realități, se arată în raportul lui Draghi, dar eficacitatea lor a fost limitată de lipsa de coordonare.
Nivelurile diferite de subvenții între țări au perturbat piața unică, fragmentarea a limitat amploarea necesară pentru a concura la nivel global, iar procesul decizional al UE a fost complex și lent.
„Va fi necesară reorientarea activității UE asupra problemelor cele mai presante, asigurarea unei coordonări eficiente a politicilor în privința obiectivelor comune și utilizarea procedurilor existente într-un mod nou, care să permită statelor membre care doresc să se miște mai repede să facă acest lucru”, se arată în raport.
Creșterea economică a UE a fost în mod constant mai lentă decât cea a Statelor Unite în ultimele două decenii, iar China a venit rapid din urmă. O mare parte din decalaj a fost cauzată de productivitatea scăzută, mai arată sursa citată.
Sursa foto: Profimedia