Mario Monti ar putea accepta din nou postul de premier al Italiei
Premierul demisionar italian Mario Monti a declarat că nu va candida în scrutinul parlamentar anticipat din februarie, dar este pregătit să conducă din nou guvernul în anumite condiții, scrie Corriere della Sera, în ediția electronică.
„Nu voi fi liderul niciunei mișcări politice. Dar sunt pregătit să ofer consultanță, să fiu lider și să asum responsabilități atribuite de Parlament”, a declarat Monti într-o conferință de presă.
Mario Monti a anunțat duminică dimineață un program „pentru schimbarea Italiei și reformarea Europei”, criticându-l cu ironie pe predecesorul său, Silvio Berlusconi.
Monti a calificat acest program de reforme drept „agenda pentru un angajament comun, prima contribuție spre o discuție deschisă”.
„Italia a învins criza financiară, fără asistență financiară europeană și fără ajutorul FMI”, a spus Monti.
„Este esențial ca sacrificiile dure făcute de italieni anul trecut să nu se piardă”, a spus Monti, denunțând declarațiile „aberante” ale fostului premier Silvio Berlusconi. „Îmi este foarte greu să urmăresc linia logică a gândirii lui Berlusconi”, a spus Monti.
Mario Monti este oricum senator pe viață, dar ar fi putut renunța la acest statut pentru a candida și a avea legitimitate populară pentru a conduce un guvern politic.
Președintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sâmbătă Parlamentul, deschizând calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 și 25 februarie 2013. „Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibilă dată fiind situația actuală”, a explicat, într-un comunicat, președintele Giorgio Napolitano.
Guvernul italian în exercițiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabilește organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 și 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seară, după ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi – Poporul Libertății. Însă există din ce în ce mai multe apeluri pentru o revenire a lui Monti în fruntea unei coaliții condusă de Mișcarea spre a Treia Republică, a patronului grupului Ferrari, Luca di Montezemolo.
Demisia lui Monti declanșează o nouă criză politică în Italia, o țară afectată în continuare de recesiune, în contextul în care criza din zona euro încă nu s-a încheiat. Parlamentul italian a aprobat vineri seară, înaintea demisiei Guvernului, proiectul de buget – unul de austeritate – pe anul 2013.
Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro