Mark Rutte, NEMULȚUMIT după ce Zelenski l-a criticat pe Olaf Scholz. „I-am spus că ar trebui să înceteze pentru că nu este corect”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că, din punctul său de vedere, criticile aduse de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, sunt nejustificate.
Deși Germania este un aliat important al Ucrainei, ezitarea sa în furnizarea de rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune a fost o sursă de frustrare la Kiev, în contextul în care Rusia deține o gamă largă de arme cu rază lungă de acțiune. În acest context, Zelenski s-a arătat nemulțumit de ezitarea lui Scholz, iar Rutte spune că criticile aduse de președintele ucrainean sunt „nedrepte”, arată Euractiv.
„I-am spus adesea lui Zelenski că ar trebui să înceteze să-l mai critice pe Olaf Scholz, pentru că cred că este nedrept”, a declarat Rutte într-un interviu acordat DPA.
Rutte a mai spus că el, spre deosebire de Scholz, ar furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus fără a stabili limite pentru utilizarea acestora.
„În general, știm că astfel de capacități sunt foarte importante pentru Ucraina”, a spus Rutte, adăugând că nu depinde de el să decidă ce ar trebui să ofere aliații.
După un apel telefonic al lui Scholz cu liderul rus Vladimir Putin în noiembrie, Zelenski a spus că oficialul german a deschis o „cutie a Pandorei” care a subminat eforturile de izolare a liderului rus și de a pune capăt războiului din Ucraina printr-o „pace echitabilă”.
Ucraina vrea în continuare să devină membră NATO
Aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă”, dar Kievul va trebui să facă eforturi pentru a-i convinge pe aliați să aprobe acest lucru, a declarat Zelenski diplomaților ucraineni într-un discurs susținut duminică.
Ucraina a cerut în mod repetat NATO să invite Kievul să devină membru. Alianța militară a declarat că Ucraina se va alătura într-o zi organizației, dar nu a stabilit o dată clară și nu a transmis o invitație.
Moscova a citat perspectiva aderării Ucrainei la NATO drept una dintre principalele justificări pentru invazia sa din 2022. Kievul spune că apartenența la NATOsau o formă echivalentă de garanție de securitate ar fi crucială pentru orice plan de pace, pentru a se asigura că Rusia nu mai atacă Ucraina.
CITEȘTE ȘI:
Le Monde: Zelenski pledează pentru aderarea UCRAINEI la NATO, europenii caută altă soluție
Sursa foto: Profimedia