Prima pagină » Știri externe » Mark Rutte: „Olanda va oferi Ucrainei sisteme Patriot”. Anunțul a fost făcut de la Casa Albă

Mark Rutte: „Olanda va oferi Ucrainei sisteme Patriot”. Anunțul a fost făcut de la Casa Albă

Mark Rutte: „Olanda va oferi Ucrainei sisteme Patriot”. Anunțul a fost făcut de la Casa Albă
Olanda va oferi Ucrainei sisteme Patriot

Olanda va oferi Ucrainei sisteme moderne de rachete antiaeriene Patriot, a declarat astăzi premierul olandez Mark Rutte, în cadrul unei întâlniri la Washington cu președintele american Joe Biden.

„Avem intenția de a ne alătura la ceea ce faceți cu Germania în ceea ce privește proiectul Patriots, deci sistemul de apărare antiaeriană. Cred că este important să ne alăturăm acestui proiect”, a declarat Rutte, adăugând că a discutat deja această chestiune cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rutte nu a precizat câte sisteme va primi Ucraina și când vor fi livrate.

„Nu putem accepta niciodată ca Putin și Rusia să scape basma curată cu asta, așa că responsabilitatea noastră de a-i acționa în instanță, pentru a ne asigura că toate acestea se vor face”, a spus Rutte.

Biden și Rutte „au reafirmat legăturile istorice și valorile comune care leagă” SUA și Olanda atunci când s-au întâlnit marți, a precizat Casa Albă, într-o lectură a întâlnirii.

Cei doi lideri, „au trecut în revistă sprijinul nostru politic, de securitate, economic și umanitar ferm pentru Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei, inclusiv eforturile noastre de a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile sale și pentru crimele de război comise de forțele rusești”, potrivit comunicatului.

De asemenea, ei au discutat despre „o cooperare în creștere cu privire la alte priorități de politică externă, inclusiv viziunea noastră comună pentru un Indo-Pacific liber și deschis”

Premierul olandez a mai amintit că Olanda a decis să cheltuiască 2,5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina.

Sistemul radar al Patriot

Sistemul radar al Patriot combină „funcțiile de supraveghere, urmărire și angajare într-o singură unitate”, se arată într-o descriere a Centrului pentru Studii Strategice Internaționale (CSIS), ceea ce îl face să se distingă de alte sisteme de apărare aeriană.

Angajamentele sistemului cu amenințările aeriene care se apropie sunt „aproape autonome”, în afară de faptul că are nevoie de o „decizie finală de lansare” din partea oamenilor care îl operează.

Sistemul Patriot – un acronim pentru Phased Array Tracking Radar for intercept on Target – este considerat unul dintre cele mai capabile sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune de pe piață.

Europenii vor ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai rapid

Aproape jumătate dintre europeni doresc ca conflictul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil, chiar dacă Kievul trebuie să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei, potrivit unui sondaj de opinie publică realizat de Euroskopia în Austria, Germania, Grecia, Spania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia și Franța.

Astfel, agenția EFE a raportat marți că 48% dintre respondenți s-au exprimat în favoarea soluționării cât mai curând posibil a situației din jurul Ucrainei, chiar dacă aceasta presupune pierderea unei părți a teritoriilor de la Kiev.

Această idee a fost susținută de 60% dintre germanii chestionați, 54% dintre greci, 50% dintre spanioli și italieni. Cu toate acestea, acest punct de vedere a fost satisfăcut pozitiv de doar 27% dintre cei chestionați în Țările de Jos, 28% dintre respondenți din Polonia și 41% dintre portughezi. În total, 32% dintre europeni s-au opus acestui scenariu.

Cincizeci și șase la sută dintre respondenți din Europa și 61% din Spania au susținut furnizarea de arme către Ucraina.

Sursa: NYTimes

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și